Медия без
политическа реклама

Нови гневни протести заляха Европа

11 Февр. 2019
ЕПА/БГНЕС
Около 200 000 италианци се събраха в Рим на протест срещу социалната политика на правителството - най-мащабният протест в Италия в последните четири години.

Около 200 000 италианци се събраха през уикенда в столицата Рим на протест срещу социалната политика на правителството, предаде "Дойче веле". Демонстрацията беше организирана от профсъюзите. Италианците настояват коалиционният кабинет на Движението "5 звезди" и "Лига" да предприемат мерки за развитието на икономиката, създаване на нови работни места и намаляване на данъчното бреме. Синдикатите издигнаха искания срещу пенсионната реформа и против въвеждането на гарантиран базов доход, който според тях ще лиши хората от мотивация да работят. Това е най-мащабният протест в Италия в последните 4 г.

Десетки хиляди хора излязоха и по улиците на сръбската столица Белград за десета поредна седмица, за да протестират срещу президента Александър Вучич, съобщиха агенциите. Демонстрациите се провеждат под мотото #1от5милиона, след като Вучич заяви, че няма да се поддаде на исканията на демонстрантите, "дори и да сте 5 милиона". Протестите започнаха след нападение над опозиционен политик през ноември м.г. Протести през уикенда имаше и в Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Суботица, и др.

Пореден протест на "жълтите жилетки" се състоя във Франция през уикенда, при което имаше десетки арестувани и тежко ранени при сблъсъци с полицията.

 

 НЕДОВОЛСТВО

Хиляди испанци протестираха в центъра на Мадрид срещу плановете на премиера от Социалистическата партия Педро Санчес да назначи специален пратеник за Каталуния, който да преговаря  за политическото решаване на кризата в региона, предадоха агенциите. Демонстрацията беше организирана от десните - Народната партия и "Сиудаданос", както и от крайнодясната партия "Вокс". Демонстрантите смятат, че решението на правителството за предателство и настояват за оставка на премиера Санчес. Мотото на демонстрацията беше "За обединена Испания. Избори сега!".

 

 

Ключови думи:

Европа, протести, сблъсъци

Още по темата