Медия без
политическа реклама

Нетаняху провокира протести с посегателство срещу съда

Десетки хиляди в Израел недоволстват от опит да се ограничи работата на Върховния съд

15 Яну. 2023
80 000 души скандираха срещу Нетаняху по улиците на Тел Авив
ЕПА/БГНЕС
80 000 души скандираха срещу Нетаняху по улиците на Тел Авив

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив и други градове, за да протестират срещу премиера Бенямин Нетаняху и плановете му за съдебна реформа, която според демонстрантите ще подрие демокрацията в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нетаняху оглави новото коалиционно крайнодясно правителство на Израел, което разполага със солидно парламентарно мнозинство. Той застана начело на израелското правителство за шести път и сега иска да ограничи дейността на Върховния съд, под предлог че възстановява баланса между трите власти.

Според критиците му предложените реформи ще осакатят съдебната система, ще подринат независимостта на съда, ще насърчат корупцията, ще ограничат правата на малцинствата и ще лишат съдебната система от авторитет. 

Срещу планираните от новото правителство мерки се обявиха председателят на Върховния съд и главният прокурор.

Президентът Ицхак Херцог  отправи призив към политиците да "охладят страстите" около дебатите, а организаторите на вчерашните протести, които се проведоха в три града, се обявиха за постигането на национално единство.

Според израелските медии в Тел Авив е имало около 80 000 протестиращи, като хиляди израелци са участвали в демонстрации и по улиците на Ерусалим и Хайфа.

73-годишният премиер заяви, че планът за реформи ще бъде изпълняван "внимателно, като се вземат предвид всички позиции".

Последвайте ни и в google news бутон