facebook
twitter

Чужбина

НАТО обяви планове за US военен склад в Полша

287
ЕПА/БГНЕС
Американски военни самолети са разположени в полската военно-въздушна база в Повидз по време на учението на НАТО BALTOPS през 2017 г.

НАТО потвърди, че има планове за изграждането на склад за американско военно оборудване в Полша, писа в. „Уолстрийт джърнъл“, като цитира генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Изграждането на съоръжението щяло да започне по-късно тази година и по план трябва да бъде да готово до 2 години. Американският склад щял да струва 260 млн. долара и ще бъде разположен в полския град Повидз, който се намира на около 200 километра западно от столицата Варшава. В града има военновъздушна база. В планирания американски военен склад ще бъдат съхранявани бронирани коли, оръжия и боеприпаси на армията на САЩ. 

"Това решение показва колко тясно работим със САЩ", коментира генералният секретар на НАТО. Според него проектът е необходим "за укрепване на разширеното присъствие на САЩ в Полша. Полша настоява за постоянна американска военна база, тъй като на нейна територия има почти 5000 американски войници, които участват в операции на НАТО. Планирано е американските военни складове в Европа да бъдат общо пет - един в Полша, два в Германия, по един в Белгия и в Холандия. Йенс Столтенберг заяви също, че до 2021 г. НАТО смята да реализира и 250 проекта за модернизиране на транспортна инфраструктура с цел по-бързо предислоциране на военна техника.

Все още няма коментари

Още

Румънец става заместник на генсека на НАТО

18.07.2019

297 3
ЕК даде на Полша два месеца за съдебна реформа

17.07.2019

226 2
НАТО се раздели окончателно със старата си централа

11.07.2019

796 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×