Quantcast
Наши студенти в Берлин бранят българите в Северна Македония | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Наши студенти в Берлин бранят българите в Северна Македония

Те организират протести на 6 декември в Париж и на 15 декември в Брюксел срещу системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни
1 975
 Инициативен комитет ''Шемето''
Първият протест беше организиран в Берлин.

Десетки българи се събраха на първия от трите протеста, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека ''Шемето", който се проведе в Берлин, съобщиха представители на комитета. Студентите искат да предизвикат вниманието на европейските институции и международната общественост, заявявайки, че България няма да толерира системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

Също така е отправена, в която се казва, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но те няма да получат зелена светлина от София, докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в РСМ. След протеста, петицията е подадена в Представителството на ЕК в Берлин.

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на "Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония" е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

Следващите протести ще се проведат на 6-ти декември т.г. в Париж и на 15-ти декември в Брюксел с настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония. Инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. 

Още

Германия отчете мрачен рекорд на заразени с Омикрон

16.01.2022

5709
US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония

16.01.2022

11716
7 протеста, които да минат мирно и тихо

13.01.2022

Г-н БАЛЕВ

1820