Медия без
политическа реклама

Макрон, Шолц и Марио Драги се върнаха невредими от Украйна

Лидерите на Франция, Германия и Полша, както и президентът на Румъния са доволни от мисията си

17 Юни 2022
На връщане от Украйна Макрон благодари на екипа, който се грижеше за комфорта в неговия вагон
BFMTV
На връщане от Украйна Макрон благодари на екипа, който се грижеше за комфорта в неговия вагон

Тримата западноевропейски лидери Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха тази сутрин в Пшемишел в Полша със специалния влак, който вчера ги откара на еднодневна визита в Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Час преди пристигането на влака на полско-украинската граница Драги е отишъл във вагона, в който е бил френският президент Макрон, за да проведат двустранна среща. Вчера малко след отпътуването на влака Макрон е имал подобна двустранна среща и с германския канцлер Шолц.

Вчера тримата западни лидери заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис, който също бе в Киев, се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски. След това те дадоха пресконференция, на която изразиха готовност да предоставят незабавно на Украйна статут на кандидат за присъединяване към ЕС, за което обаче трябва съгласие на всички държави в съюза..

Зеленски приветства този исторически резултат и изрази надежда, че и останалите 23 страни членки на ЕС ще се присъединят към позицията на Франция, Италия, Германия и Румъния на европейската среща на върха на 23 и на 24 юни.

Делегациите на тримата западни лидери, посетили Киев, пътуваха всяка една в отделен вагон на влака, нает специално за целта от украинците. Във влака имаше и журналисти освен делегациите, както и около 80 френски, германски, италиански и украински служители на силите за сигурност. "Всичко беше наред", заяви един от агентите по сигурността, пожелал да остане анонимен.

Основните притеснения са били, че влакът може да бъде подложен на ракетен обстрел, че може да бъде нападнат от проруска група или срещу него да има саботаж. За да се предотврати евентуално прекъсване на тока по железопътната линия, към влаковата композиция бе добавен и дизелов локомотив.

Машинистът на влака - Васил, всъщност управляваше локомотив руско производство, датиращ отпреди 22 години, боядисан в цветовете на Украйна, забеляза АФП.

При пристигането на лидерите в Киев най-големият риск е бил ракетен обстрел. Няколко пъти сирени за въздушна тревога са отекнали, но удар не е имало. В случай на удар четиримата лидери е трябвало да бъдат отведени в бомбоубежище.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата