Медия без
политическа реклама

Макрон призова за "безмилостна реакция'' след убийството на учител по френски

16 Окт. 2023
БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон проведе в понеделник специална среща по сигурността на фона на повишена тревога заради опасения от терористични заплахи, предаде АП.

Това се наложи, след като учител беше убит, а други трима души бяха ранени в петък при нападение от бивш ученик, заподозрян в ислямска радикализация. Макрон призова министрите му "да бъдат безмилостни спрямо всички, които таят омраза и се подчиняват на терористични идеологии''. Загиналият преподавател е Доминик Бернар, учител по френски език от северния град Арас. Друг учител и охранител са в критично състояние.

Макрон промени плановете си за пътуване в чужбина, за да проведе срещата по сигурността днес по обяд с премиера и други ключови членове на правителството, както и с висши военни и служители за борба с тероризма. Първоначално беше планирано Макрон да присъства на среща на върха за Западните Балкани в Тирана, Албания.

Френското правителство повиши тревогата за национална заплаха и нареди да бъдат разположени до 7000 войници, за да се засили сигурността във Франция. Ученици и преподаватели пък запазиха минута мълчание във всички френски училища в понеделник следобед в знак на почит към учителя, който беше смъртоносно намушкан при нападението в петък. Почит ще бъде отдадена и на друг учител, Самюел Пати, убит точно преди три години близо до училището си в района на Париж. Той беше обезглавен от радикализиран чеченец, по-късно убит от полицията.

В платформата X Макрон написа: ''Предприехме действия, предприемаме действия и ще продължим да предприемаме действия, за да гарантираме, че училището ще остане светилище за нашите ученици и за всички, които работят там. На заслепяващата омраза винаги ще се противопоставяме с неутолимата жажда за учение. Жаждата за знания. Жаждата за свободен живот''.

Органите за борба с тероризма разследват инцидента с намушкания в петък учител, а заподозреният нападател и няколко други са в ареста. Извършителят е бил под наблюдение от разузнавателните служби заради съмнение в радикализация. Съдебните документи, прегледани от ''Асошиейтед прес'', показват, че той е от региона Ингушетия в Северен Кавказ, който граничи с Чечня. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата