Медия без
политическа реклама

Макрон оглави по многословие тазгодишните речи в ООН

Френският президент обаче отстъпва на Фидел Кастро, Николас Мадуро и Никита Хрушчов

30 Септ. 2020
Елисейски дворец
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон произнесе най-дългата реч на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде ТАСС. Обръщението му снощи към света продължи 48 минути и засегна почти всички теми от международната политика - от пандемията до отравянето на Алексей Навални. Той изложи подробно позицията на Франция за Иран, КНДР, Сирия, Либия, Ливан и Беларус, както и за сигурността в Европа.

Най-кратки речи на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН произнесоха ръководителите на Унгария и Монголия. Те говориха по 6 минути. Неочаквано пестелив на думи бе и американският президент Доналд Тръмп, на когото бяха достатъчни 8 минути. Заради коронавируса речите се представят в залата на екрани чрез видеозаписи. Препоръката на Секретариата на ООН е да не надвишават 15 минути, но мнозина не я спазват.

Рекордьор по дълго говорене от трибуната на ООН е покойният кубински лидер Фидел Кастро, който през 1960 г. държа реч 4 часа и 29 минути. Същата година първият секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов говори 2 часа и 20 минути. През последните години с дълги изяви се отличиха палестинският лидер Махмуд Абас, президентът на Венецуела Николас Мадуро и пакистанският ръководител Имран Хан, напомни ТАСС.

Ключови думи:

ООН, реч, Еманюел Макрон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?