facebook
twitter

Чужбина

Макрон лансира Меркел за нов шеф на ЕК

Юнкер призова приемника си да казва "не" на правителствата на страните членки
657
 Пресслужба на Европейския парламент

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се кандидатира за нов шеф на ЕК. Той обяви това пред швейцарския тв канал Ер Те Ес. "Ако тя иска това, ще я подкрепя..., защото смятам, че ни трябва някой, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества", заяви Макрон. Германският канцлер планира да се оттегли от политиката, след като през 2021 г. приключи четвъртият й мандат. В разгара на надпреварата за висшите постове в ЕС, която вече е в ход, името на Ангела Меркел все по-често се спряга заради големия й опит и ангажираността й към ЕС. Засега няма официална реакция от германския канцлер. 

Настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също нееднократно е изразявал надежда Меркел да заеме висш пост в ЕС, макар че според него тя няма да заеме подобна позиция. В интервю за електронното издание "Политико" той определи канцлера на Германия като "вдъхновяващо произведение на изкуството в постмодернистичен стил". "Ценя това, че тя знае как да слуша. Ценя това, че тя изразява мнението си и когато променя мнението си, винаги признава, че го е направила", заяви още той. 

Юнкер посъветва наследника си начело на ЕК да може да казва "не" на правителствата на страните - членки на ЕС. "Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити", заяви той. Според него е необходимо да се ограничи броят на еврокомисарите в новия ЕС, като според него те трябва да бъдат "повече от 17 и по-малко от 20". Юнкер обаче подчерта, че това решение зависи от Европейския съвет. 

Пред "Политико" Юнкер за първи път признава, че през 2014 г. е предпочитал да оглави Европейския съвет вместо ЕК, където работел по 18 часа на ден. Той заяви също, че не ползва социалните медии, за да избегне недоброжелателни коментари, сред които и обвинения, че е пиян или корумпиран. На въпрос какво ще направи на 1 ноември, когато се очаква да изтече мандатът на комисията "Юнкер", той отговори: "Ще мога да дишам".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германия иска още чуждестранни работници

17.12.2019

1200 15
Берлин спешно търси работници от чужбина

16.12.2019

568 1
Путин предупреди, че Украйна готви кланета като зверствата в Сребреница

11.12.2019

726 3

Коментари

scalloper

 

 Тантето, сега му разказа играта на ЕС, като канцлер, а не искам и да си мисля какво ще става, ако тя е шеф на ЕК. 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...ей ви един матрял от 16 юни по въпроса - https://www.welt.de/politik/ausland/article193629105/Kanzlerin-Angela-Merkel-schliesst-Wechsel-zur-EU-nach-Bruessel-aus.html?lid=1125780&wtrid=newsletter.eilmeldung.newsteaser...standardteaser ... Мути категорично (към оня момент) отрича да иска да  заема каквито и да е бъдещи политически  постове където и да е ... толкоз ... дано не се исвърти като БойБор ....мдаааа

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....а туй е много готино - той определи канцлера на Германия като "вдъхновяващо произведение на изкуството в постмодернистичен стил"... а аз мислех, че само Жозеф Долл е дърт мераклия, а то... на колко ли е бил горкия?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×