facebook
twitter

Чужбина

Кюрдите и Турция се обвиняват в използване на забранени оръжия

609
ЕПА/БГНЕС
Кюрдските отряди водят ожесточени сражения с турските сили за граничния град Рас ал Айн.

Властите в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия обвиниха Турция, че използва неконвенционални оръжия като бял фосфор и напалм по време на офанзивата си, съобщи Би Би Си, която уточни, че не е успяла да провери по независим начин тези обвинения срещу силите на Анкара или сирийските бойци, които ги подкрепят. "В открито нарушение на международното право и международните договори турската агресия срещу Рас ал Айн се води с всякакви типове оръжия", се казва в комюнике на кюрдска администрация. Кюрдски представители качиха в социалните мрежи кадри, показващи деца с изгаряния, които според лекар от провинция Хасака може би потвърждават, че са използвани подобни оръжия. Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), разполагащ с обширна мрежа от информатори на терен, не можа да потвърди, че са използвани такива оръжия. 

Турските въоръжени сили нямат забранени и химически оръжия. Анкара има информация, че такива използват кюрдските сили за самоотбрана в Сирия с цел провокация, заяви турският военен министър Хулуси Акар.

Сирийските демократични сили, които под атака от страна на турската армия след изтеглянето на американските войски, обявиха, че „замразяват“ операциите срещу "Ислямска държава"(ИД).

Анализ - на 12-а стр.

 

 

Все още няма коментари

Още

Германски депутати искат центрове за мигранти по външните граници на ЕС

16.12.2019

13
САЩ върнаха българин, осъден за незаконно оръжие
Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

15.12.2019

765 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×