Медия без
политическа реклама

Край на примирието - войната се завърна в Газа

Израел обмисля да експулсира бойци на "Хамас" в чужбина

01 Дек. 2023Обновена
6 заложника са загинали в Газа
6 заложника са загинали в Газа

След взаимни обвинения в нарушение на примирието, Израел и "Хамас" възобновиха бойните действия в ивицата Газа. 

Израелците обвиниха Хамас за нарушаването на примирието, като заявиха, че те са изстреляли ракети и не са предоставили списъци с нови заложници, които е планирано да бъдат освободени до сутринта.  "С няколко голямокалибрени минохвъргачки бомбардирахме струпване на вражески войници и оборудване, разположени в предния район на Нецарим", заявиха от бригадите "Ал Кудс". "Тази сутрин бомбардирахме окупираните градове и селища в отговор на престъпленията на ционисткия враг срещу нашия народ", допълниха палестинците. По-късно Хамас нанесе нови ракетни удари по пограничните израелски градове. 

ЦАХАЛ също призна, че нанася удари по цялата територия на северна Газа. Вечерта в петък ЦАХАЛ отчете, че е атакувал над 200 цели. Пехота навлезе в източните квартали на Хан-Юнис в южната част на Газа след като те бяха подложени на ракетен обстрел. В същото време израелските войници атакуват и в северната част на ивицата Газа.

Общо 137 заложници все още са държани в плен в ивицата Газа след провала на едноседмичното примирие между Израел и "Хамас", заяви днес говорител на израелското правителство, предаде ДПА. Сред тях има 115 мъже, 20 жени и две деца, посочи говорителят Ейлон Леви. 

Потвърдена е смъртта на 6 заложници в Газа: жителите на Кибуц Нир Оз – Мая Горен, Ронен Енгел, Елияху Маргалит и Ари Залманович, Офра Кейдар от кибуц Беери и Гай Илуз, взет за заложник от рейв-парти до кибуц Реим. Как са загинали - дали от раните си, дали от израелски удари или са били убити от похитителите си - не се уточнява.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен напусна Израел няколко минути след началото на военните действия и се отправи към Катар. Главните посредници от Катар заявиха, че дълбоко съжаляват за края на примирието. Разговорите между Израел и Палестина за постигане на примирие продължават, съобщи катарското външно министерство.

Израел и Съединените щати обсъждат планове за следвоенното устройство на Ивицата Газа, включващи експулсирането на няколко хиляди бойци на Хамас и техните семейства в чужбина, съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл"

Планът напомня на събитията от 1982 г., когато членове на Организацията за освобождение на Палестина, ръководена от Ясер Арафат, са били експулсирани в Тунис, след като израелските войски обсаждат Бейрут.

Според публикацията дискусиите между Израел и САЩ се отнасят до това кой и как ще управлява Ивицата Газа след края на войната. В Газа ще бъдат създадени "зони, свободни от Хамас", и нов управителен орган, сформиран с подкрепата на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Привържениците на експулсирането на бойците на Хамас смятат, че това ще даде на членовете на групировката и техните близки безопасен изход от конфликта и ще помогне за възстановяването на Газа.

Въпреки това съществуват много трудности при изпълнението на плана, се казва в публикацията.

Докато през 1982 г. членовете на ООП са били в друга държава, бойците на Хамас теоретично ще трябва да напуснат домовете си - а далеч не е сигурно, че те ще се съгласят да го направят.

Освен това, казва пред изданието високопоставен израелски правителствен служител, членовете на Хамас "не са толкова разумни, колкото беше ООП". "Това е по-религиозна, джихадистка организация, свързана с идеите на Иран", каза този служител.

Освен това, за да бъде осъществен планът, между Израел и членовете на Хамас трябва да възникне определено ниво на доверие, което би било изключително трудно да се постигне, отбелязват авторите.

Израелските власти обещаха да убият всички лидери на Хамас и членовете на групировката, които са участвали в нападението от 7 октомври, но не е ясно какво ще се прави с останалите. Преди началото на войната между Хамас и Израел израелските разузнавателни служби оценяват числеността на палестинската групировка на 30 000 души.

През 1982 г. израелски войски обкръжават Бейрут в опит да отслабят влиянието на ООП в Ливан. Обсадата, продължила два месеца и съпроводена с масирани бомбардировки на града, развали отношенията между Израел и САЩ, припомня WSJ.

В резултат на това Вашингтон помогна да се сключи споразумение, което позволи на Арафат и около 11 000 членове на въоръжени палестински групи да напуснат Ливан и да заминат за Тунис.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хамас