Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ковид принуди работници да избягат от фабрика на Apple в Китай

02 Ноем. 2022
БГНЕС

Един от най-големите доставчици на Apple Foxconn се бори с грандиозни прекъсвания на работния процес в най-голямата си фабрика за iPhone в Китай, тъй като разтревожени служители бягат от работните си места заради ковид ограниченията във фабриката, пише Си Ен Ен.

Тайванската компания се надява да надмогне ковид огнището в своя кампус в централния китайски град Джънджоу. Локдаунът във фабриката оказва огромен натиск върху Foxconn малко преди старта на предпразничното пазаруване за Коледа и Нова година и подчертава как строгата политика на страната за "нулев ковид" вреди на международния бизнес.

"Напълно разбираме, че сте нетърпеливи да се върнете у дома", казаха от Foxconn на служителите си през уикенда. "За тези, които доброволно остават в зоната на фабриката, управата на Дънджоу и компанията съвместно ще гарантират здравето и безопасността на всички“, пише в съобщението. 

Според анализатори, хаосът в Джънджоу може да застраши производството на Apple и Foxconn през следващите седмици. Между 10% и 30% от производството на iPhone 14 може да бъде засегнато в близко бъдеще, ако ситуацията не се стабилизира. Говорител на Foxconn каза пред китайските държавни медии, че компанията се опитва да увеличи производството в други обекти на Foxconn.

Държавните медии заявиха в страната, че много работници на Foxconn са предпочели да изминат километри пеша, за да избягат от града. Мениджър на компанията каза пред китайската медия Yicai, че работниците са в паника от разпространението на вируса във фабриката и липсата на достъп до официална информация.

Foxconn заяви, че организира превоз за служители, които желаят да се върнат у дома и че също така бонусите за работниците са били увеличени този месец.

 

Ключови думи:

Китай, ковид, Foxconn