Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Китай всяка седмица се разрешава строителство на две електроцентрали

През 2022 г. страната одобри най-големия брой нови обекти, работещи с въглища, от 2015 г. насам

27 Февр. 2023
Pixabay

Китай продължава да одобрява строежа на нови електроцентрали въпреки обещанията си да намали вредните въглеродни емисии, показва доклад, цитиран от Си Ен Ен.

Миналата година страната одобри най-големия брой нови електроцентрали, работещи с въглища от 2015 г. насам, според доклада, публикуван в понеделник от Global Energy Monitor (GEM).

"Китай продължава да бъде очевидното изключение от продължаващия глобален спад в развитието на въглищните централи", казва Флора Шампеноа, изследователски анализатор в GEM.

"Скоростта, с която проектите напредват от издаването на разрешения до строителството през 2022 г., е изключителна, като много от тях се появиха, получиха разрешителни, получиха финансиране и направиха първа копка за няколко месеца", добави тя.

Вредните емисии на Китай са повече от два пъти по-високи от тези на Съединените щати и въпреки че лидерите на страната обещаха да намалят въглеродните емисии, зависимостта от въглищата представлява значително предизвикателство.

През 2022 г. в Китай са издадени разрешителни за 106 гигавата капацитет в 82 обекта, което се равнява на стартирането на две големи въглищни електроцентрали всяка седмица, се казва в доклада.

И въпреки че китайският лидер Си Дзинпин обяви през 2020 г., че страната ще стане въглеродно неутрална до 2060 г., активисти и експерти казаха, че правителството не предприема достатъчно бързи и решителни действия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?