Медия без
политическа реклама

Китай се активизира във Виетнам, за да не изостане от САЩ

Си Цзинпин пристигна на двудневно посещение в Ханой, за да разсее историческата горчилка между двете страни

12 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Си Цзинпин и Нгуен Фу Чонг на официалното посрещане пред президентския дворец в Ханой - Китай има историческия навик да се държи като старши брат спрямо Виетнам

Китай ще изгради "стратегическа китайско-виетнамска общност на споделено бъдеще" на базата на задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство между двете страни, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви и БТА.

Си каза това след срещата си с лидера на управляващата Комунистическа партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг.

Китайският президент днес започна двудневна визита във Виетнам, с която цели да засили връзките между двете комунистически страни, три месеца след посещението в Ханой на американския президент Джо Байдън и на фона на борбата между великите сили за установяване на влияние в тази държава в Югоизточна Азия, отбелязва Ройтерс. Това е първото посещение на Си в страната от шест години и осъществяването му бе планирано от месеци, като според официални представители за кратко дори е било обмисляно дали то да не се осъществи преди визитата на Байдън.

Въпреки че двете съседни страни имат много близки икономически връзки, те спорят за два архипелага в Южнокитайско море и имат 1000-годишна история на конфликти, напомнят агенциите.

Според специалист по виетнамските стратегически и политически въпроси от сингапурския институт за изследвания на Югоизточна Азия "Юсуф Исхак" обаче засилването на връзките между двете страни ще бъде само символично. "Недоверието на Виетнам към Китай е дълбоко вкоренено и от гледна точка на виетнамския народ не може да се говори за "споделена съдба" между двете страни, докато Китай продължава да предявява претенции към по-голямата част от Южнокитайско море", смята той.

Ключови думи:

Китай, Виетнам

Още по темата