Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кипър купува ракети за €240 млн. покрай напрежението с Турция

07 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС архив

Кипър е подписал договори за поръчки на оръжие за засилване на отбраната си в момент на повишаване на напрежението с Турция заради морските си газови находища, съобщи министерството на отбраната на островната държава.

"Подписани бяха договори, свързани с модернизиране на някои оръжейни системи на прогнозна цена от 240 милиона евро", се казва в съобщението на министерството, предава БГНЕС.

"Като се има предвид важността на проблемите на националната сигурност, понастоящем няма да бъдат предоставяни допълнителни подробности", се казва още в съобщението.

Източник съобщи за АФП, че кипърската армия е подписала договор за 150 милиона евро през декември с европейския производител на ракетни системи MBDA за ракети "Мистрал" море-въздух с малък обсег. Информацията потвърди статия във френския икономически вестник "Трибюн".

MBDA също е подписала договор на стойност 90 милиона евро за противокорабни ракети Exocet за укрепване на бреговата защита.

През последните месеци Турция изпрати кораби, които да изследват изключителната икономическа зона на Кипър - член на ЕС - въпреки предупрежденията на Вашингтон и Брюксел.

Средиземноморският остров е разделен между международно признатата република Кипър и отцепената северна една трета, призната само от Анкара.

Турски войски са разположени в страната от 1974 г., когато нахлуват и окупират северната 1/3 след преврат, спонсориран от военната хунта, управляваща тогава Гърция.

През декември Анкара разположи военен дрон в Северен Кипър на фона на нарастващото регионално напрежение заради турската сделка с признатото от ООН правителство на Либия.

Кипър, Гърция и Израел подписаха в началото на януари споразумение за изграждане на газопровод от 2000 км, известен като Проект EastMed, на фона на турската враждебност към сделката.

Ключови думи:

Кипър, Турция, ракети

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?