facebook
twitter

Чужбина

Кипър иска от Брюксел да разсели 5000 бежанци

295
ЕПА/БГНЕС
Испанската полиция арестува 11 нелегални мигранти, които били скрити в няколко микробуса в опит да достигнат до испанския анклав Сеута в Северна Африка.

Кипър е поискал от Европейската комисия да помогне за прехвърлянето на 5000 кандидати за убежище в други страни членки на ЕС, докато островът се бори с наплива на мигранти, съобщи „Политико“. В писмо до ресорния еврокомисар Димитрис Аврамопулос и до други държави от общността кипърският вътрешен министър Константинос Петридис описва тежката миграционна ситуация и заявява за липсата на сътрудничество от съседна Турция, което още повече влошава положението.

Страната с население под 1 млн. души е свидетел на драматичен ръст на наплива на търсещи убежище и мигранти през последните две години и сега има най-много молби за прием на глава от населението в ЕС. И докато Турция има сделка с ЕС от 2016 г. да задържа мигрантите на своя територия, Анкара не прилага споразумението, когато става въпрос за Кипър, отбелязва „Политико“. През първите шест месеца на т.г. бежанският поток към Република Кипър се е увеличил със 130%, отбелязват властите в Никозия. ИД се опитва да върне позициите си в Сирия, твърди нов доклад на Пентагона. Това вещае нова бежанска вълна от страната, писа ИЮ "Обзървър".

 

930722 АТАКИ

Най-малко 18 мигранти са били пребити и ранени при инцидент близо до границата на Босна с Хърватия, в близост до Велика Кладуша, съобщиха босненските власти. Според техните изявления те били нападнати и ограбени на територията на Хърватия, след което са били прехвърлени от хърватската полиция през границата в Босна“, заяви Жасмин Шехич, координатор за работата с мигрантите във Велика Кладуша.

Все още няма коментари

Още

ЕС работи по създаването на европейски "Закон Магнитски“

09.12.2019

244 4
ЕК заговори за разхлабване на правилата за бюджетен дефицит

10.12.2019

24
Хиляди депортирани бежанци се връщат в Германия

02.12.2019

738

Влез или се регистрирай за да коментираш

×