facebook
twitter

Чужбина

Израел отпраща китайски инвеститори

908
Таймс ъф Израел/Хадас Паруш
Шефът на контраразузнаването Аргаман призна, че заради намесата му са спрени сделки за продажба на две израелски застрахователни компании на китайски инвеститори.

„Инвестициите на китайски фирми в Израел могат да са твърде опасни за сигурността на държавата“, предупреди на закрита конференция в Телавивския университет ръководителят на израелската служба за вътрешна сигурност Надав Аргаман. Той се спря най-вече на участието им в строителството на стратегически инфраструктурни обекти като пристанището в Хайфа и метрото в Тел Авив, а също на китайски капиталовложения в предприятия за производство на стоки от първа необходимост като най-голямата в страната млекопреработвателна централа, както и опитите да купят две от най-големите застрахователни фирми, в които са вложени пенсионните осигуровки на голяма част от израелците. Шефът на контраразузнаването Аргаман критикува Кнесета за непростимото забавяне на законодателство, което създава контрол на дейността на чуждестранните инвеститори в страната. По такъв начин няма законова основа за прекратяване на договори с чуждестранни инвеститори заради опасност, свързана със сигурността на страната. Шефът на Шин Бет си призна, че е бил в основата на проваляне на сделката за купуване от китайците на двете застрахователни компании.

Ден преди конференцията в Телавивския университет информационни агенции съобщиха, че американският съветник по националната сигурност Джон Болтън, който бе на визита в Израел, е помолил премиера Бенямин Нетаняху да бъде суров с китайските компании при срещата си с тях в началото на започващата седмица. Това е пряк отглас на загрижеността на американското правителство по повод дейността на две китайски комуникационни компании, използвали апаратурата си срещу американски граждани.

------------

„Уважавай и се съмнявай“ трябва да бъде посланието към инвеститорите според Аргаман.

Ключови думи:

Израел, Китай, инвестиции
Все още няма коментари

Още

САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

15.02.2019

387 5
Пари идват, пари бягат. А като теглим чертата?
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1923 7

Влез или се регистрирай за да коментираш