Quantcast
В Израел очакват сблъсъци при смяната на Нетаняху | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

В Израел очакват сблъсъци при смяната на Нетаняху

1 246

Ръководителят на службата за вътрешна сигурност на Израел (Шин Бет) Надав Аргаман предупреди за възможно насилие около предаването на властта между Бенямин Нетаняху и коалиция, оглавявана от негови бивши сътрудници и настоящи политически съперници.

В сряда в Израел бе създадена управленска коалиция от 8 партии и предстои Кнесета да одобри ново правителство.

Новото правителство, което тепърва ще положи клетва, е подкрепяно от леви, либерални, десни, националистически и религиозни партии, както и - за първи път в историята на Израел – от арабска ислямистка партия.

Някои десни групировки са ядосани на Нафтали Бенет, ръководител на малка ултранационалистическа партия, който се очаква да замени Нетаняху. Преди изборите Бенет беше обещал, че няма да се коалира с центристите на Яир Лапид или която и да е арабска партия, но в сряда направи това.

"Наскоро установихме нарастване на все по-екстремния насилствен и възпламенителен дискурс, особено в социалните мрежи", каза в изявление Надав Аргаман, ръководител на силите за сигурност на Израел, без да споменава имена.

„Този дискурс може да се тълкува сред определени групи или индивиди като такъв, който позволява насилствена и незаконна дейност, която дори може да причини физическа вреда“, каза той.

Ключови думи:

Нетаняху, Израел

Още

Нетаняху провокира протести с посегателство срещу съда

15.01.2023

697
Нетаняху положи клетва като премиер на Израел за шести път

29.12.2022

343
Израел може да откаже услуги на ЛГБТ гражданите

26.12.2022

3566