Медия без
политическа реклама

Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха историческо споразумение

В процеса на нормализация ще се включат още пет държави, обяви американският президент Доналд Тръмп

15 Септ. 2020
ЕПА/БГНЕС

Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха исторически споразумения за нормализиране на дипломатическите си отношения. Церемонията се провежда в Белия дом в присъствието на американския президент Доналд Тръмп, който приветства "новата зора" за Близкия изток. Самият текст на споразуменията все още не е оповестен от администрацията, очаква се това да стане по-късно.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че новият, спонсориран от САЩ шанс за мир, има потенциала да сложи край на арабско-израелския конфликт завинаги. В обръщението си външният министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан благодари лично на Нетаняху за „избора за мир и за спирането на анексията на палестински територии“.

Това е първият път, когато арабски държави установяват отношения с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г., припомня БГНЕС. Докато в САЩ течеше подписването, две ракети бяха изстреляни от контролираната от „Хамас“ Ивица Газа по Израел.

Преди подписването Тръмп се срещна с Нетаняху и обяви, че още пет държави ще се присъединят към споразумението за нормализация, но отказа да разкрие кои са те.

Още по темата