facebook
twitter

Чужбина

Изборите не решиха патовата ситуация в Израел

Арабите гласуваха масово заради крайните изказвания на премиера Нетаняху
578
 ЕПА/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху едва ли е доволен от резултатите на поредните предсрочни избори в страната.

Предсрочните избори в Израел не промениха баланса на политически сили в страната и тя остава на кръстопът за сформирането на ново правителство, са единодушни световните агенции. Както дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, така и основният й съперник "Синьо и бяло" на Бени Ганц се очаква да получат по около 32 места. След отчитането на местата, получени от основните или потенциалните им съюзници, двете партии могат да получат подкрепата съответно на 55 и 56 депутати от общо 120, но за мнозинство в парламента трябват 61 гласа. 

В тези изчисления израелските арабски партии са включвани в блока на Ганц, който вече заяви, че иска да води преговори с всички политически сили за съставяне на правителство. Той обеща, че ще работи за сформирането на широко правителство на националното единство, което да изразява волята на народа. Нетаняху от своя страна ще се стреми към силна "ционистка коалиция". Очаква се засега необвързаната партия "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, някогашен съюзник на Нетаняху, да получи 8-9 места в Кнесета. Лидерът на националистическата светска формация вече призова за "правителство на националното единство", но без ултраортодоксалните еврейски партии. Това положение напомня за парламентарните избори през април, след които Нетаняху не успя да сформира правителство.

В опит да спечелят подкрепата на израелците с десни убеждения и заселниците, и двамата лидери се опитаха да използват обещанието, че Израел ще разшири границите си в палестинската територия. Миналата седмица Нетаняху обеща дори да анексира до една трета от окупирания Западен бряг. Ганц бързо обвини политическия си опонент, че му е откраднал идеята.

РИКОШЕТ

На тези избори арабските партии в Израел се явиха с обща листа в опит да получат повече влияние. Както и при предишния вот през април, премиерът засили антиарабските си изказвания в опит да привлече крайната десница, а партията му "Ликуд" инсталира камери пред изборните секции в арабските райони - нещо, което мнозина разглеждат като опит за сплашване на арабските гласоподаватели. Това обаче може да е имало обратен ефект, казва Адед Абу Шахед, общински съветник от арабски произход в Яфа. "Изказванията на Нетаняху дадоха на арабите усещане за значимост, че техните гласове имат значение", подчертава той. Арабските гласоподаватели, изглежда, наистина са гласували масово. Според израелски медии избирателната им активност е надхвърлила 60% в сравнение с 49 на сто на изборите през април. "Нетаняху откри, че подстрекателството има висока цена", заяви Айман Одех, лидер на общата листа на арабските партии.

Все още няма коментари

Още

Президентът Радев е в Ерусалим за форум, посветен на Холокоста
От ДПС зависи дали Борисов ще изкара докрай мандата

17.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4318 4
Смъртта на Солеймани отвори раната "Сарафово"

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)