Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испания изравнява със закон броя на мъжете и жените в политиката

06 Март 2023
БГНЕС/ЕПА
Испанският премиер Педро Санчес, генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), говори в Мадрид на събитие преди предстоящите чествания на Международния ден на жената.

Испанското правителство ще приеме утре закон, който ще изравнява броя на мъжете и жените на важни постове в политиката и администрацията, както и в големите компании, съобщи БНР.

Премиерът Педро Санчес обяви, че според законопроекта паритетът става задължителен в правителството, в изборните листи и в ръководните органи на големите компании. Правилата ще бъдат одобрени на утрешното заседание на лявото правителство, в което жените са мнозинство.

Санчес заяви, че всеки от двата пола трябва да бъде равнопоставен и в правителството, и в бордовете на компаниите с персонал от най-малко 250 служители, където ще има поне 40 процента жени.

"Ще одобрим паритет между мъже и жени и в управителните съвети на големите фирми в нашата страна. Тази стъпка не е само в интерес на жените, но и на цялото испанско общество".

Реформата предвижда също редуване на мъже и жени в изборните листи. 

През май испанците ще гласуват на регионални и общински избори, а в края на годината ще има и парламентарен вот.

Още по темата