Quantcast
Иран и Русия искат да се намесят в предстоящите избори, предупреди САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Иран и Русия искат да се намесят в предстоящите избори, предупреди САЩ

Американското разузнаване заяви, че двете страни целят да подкопаят доверието в избирателната система
155
 Pixabay

На "набързо свикана" пресконференция вчера директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф предупреди, че Иран и Русия използват личните данни на регистрираните избиратели, за да "разпространяват невярна информация, която цели да предизвика объркване и хаос, и да подкопае доверието в Американска демокрация", предадоха информационните агенции. Той допълни, че тези действия идват от страна на "отчаяни противници" и че служителите на разузнаването няма да оставят без отговор чуждестранната намеса.

Това стана ясно, след като гласоподаватели във Флорида и Пенсилвания съобщиха, че получават заплашителни имейли, в които се казва, че ще бъдат преследвани, ако не гласуват за Тръмп. Американските власти отдавна предупреждават за опасността от чужда намеса, тъй като регистрациите на избирателите се считат за достъпни публични данни. Ратклиф обясни, че от Иран са били изпратени "фалшиви имейли, предназначени да сплашат избирателите, да подтикнат към социални вълнения и да навредят на президента Тръмп“. Той допълни, че подобни имейли не са били изпращани от Русия, но разузнаването е наясно, че страната също е получила достъп до данните на американските гласоподаватели.

Алиреза Мирюсефи, иранският говорител в ООН, заяви пред ABC News, че Иран няма интерес да се намесва в изборите и призова САЩ да "прекратят опасните обвинения“. "За разлика от САЩ, Иран не се намесва в изборите на друга държава. Светът е свидетел на отчаяните опити на САЩ да поставят под въпрос резултата от собствените си избори“, каза той. 

Демократите веднага оспориха твърдението на Ратклиф, че Иран сее дезинформация, за да навреди на Тръмп. Вестник "Гардиън" припомня, че Ратклиф е бивш конгресмен от Републиканската партия и демократите често са  критични към подхода му избирателно да декласифицира секретна информация, за да помата на Тръмп.

Ключови думи:

Иран, Русия, САЩ, избори
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пенсилвания отхвърли иск на Тръмп за изборите

29.11.2020

2266 63
Русия към САЩ: Спрете с провокациите, че ще има ответни действия

28.11.2020

Обновена

26443 117
Саудитска Арабия иска сближаване с Катар като подарък за Джо Байдън

28.11.2020

469 3

Коментари

Boris65

Какво да кажем ние с гайдите? Банановите републики сме подложени на издевателствата на страшните и ужасни руски хакери (

Влез или се регистрирай за да коментираш