facebook
twitter

Чужбина

Имотна афера разклати премиера на Полша

Матеуш Моравецки и съпругата му се сдобили през 2002 г. с парцел от 150 дка на изключително ниска цена
554
ЕПА/БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки и съпругата му Ивона гласуват на местните избори през октомври м.г.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки и съпругата му Ивона са се сдобили през 2002 г. със 150 декара земеделска земя край Вроцлав на цена, стократно по-ниска от настоящата стойност на имота, твърди в. "Газета виборча". Според изданието семейството е платило тогава 700 000 полски злоти за парцела, който се намира във вроцлавското предградие Опорув. Тогавашната му пазарна цена е била 4 милиона злоти, или шест пъти по-висока от платената от Моравецки. Сега земеделският парцел се оценява на около 70 милиона злоти (над 16 млн. евро), което е сто пъти повече от цената, на която семейство Моравецки я е придобило, твърди полският вестник. Според други източници настоящата цена на терена е между 20 и 30 млн. злоти. Парцелът не е отразен в имотната декларация на министър-председателя на Полша. Матеуш Моравецки е прехвърлил имотите на съпругата си и тя се занимава с неговите финансови и имотни дела. Според в. "Газета виборча" през 2013 г. Моравецки все още е имал контрол върху своя бизнес с недвижими имоти. Той стана министър-председател на Полша през декември 2017 г. 

Изданието се е добрало и до историята на парцела край Вроцлав. Три години преди Матеуш и Ивона Моравецки да се сдобият със земята, по силата на закон за реституция на одържавени през комунизма църковни имоти той е бил върнат на енорията "Света Елжбета". Вроцлавският епископат обаче твърди, че документите по сделката били изчезнали.

Полската Агенция за вътрешна сигурност вече е разследвала търговията с недвижими имоти в областта Шльонск, чийто главен град е Вроцлав, заради множество съмнения за корупция, припомня в. "Газета виборча". През 2006 г. Матеуш Моравецки е бил разпитван като свидетел и е признал, че е разбрал за възможността да купи имота от кардинал Хенрик Гулбинович, близък приятел на семейството му. Полското издание твърди, че пред прокурорите Моравецки декларирал, че в момента на покупката не е имало одобрен план за регулация на придобития терен от 150 декара. Вестникът обаче изтъква, че още през 2001 г. е започнала процедурата по одобряването на регулационния план на района. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите имоти ще се увеличи.

РЕАКЦИЯ

В отговор на публикацията на в. "Газета виборча" пресслужбата на правителството обяви, че премиерът Матеуш Моравецки е решил да се обърне към съда, за да бъде изяснен случаят с имота във вроцлавското предградие Опорув.

Ключови думи:

Полша, премиер, имот, скандал
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиляди поляци подкрепиха уволнен за критика съдия

03.12.2019

151
SMS пак ги свързва, SMS ги дели
Полските емигранти предпочитат Германия заради Брекзит

27.11.2019

239

Коментари

PARAGRAF22

  Тия да не видят нещо ...Плагиати нещастни .

Тринити

Пан Моравецки е абсолютен аматьор!Нашите са къде-къде по-добри.Висша лига!

Hristo

А защо у УСА-то не стават такива неща. Нещо май не се учим от тях както трябва

fractal

Кохам полска кобиета

Кохам нашая планета

Magi

И ти ли Бруте?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×