facebook
twitter

Чужбина

Имотна афера разклати премиера на Полша

Матеуш Моравецки и съпругата му се сдобили през 2002 г. с парцел от 150 дка на изключително ниска цена
540
ЕПА/БГНЕС
Полският премиер Матеуш Моравецки и съпругата му Ивона гласуват на местните избори през октомври м.г.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки и съпругата му Ивона са се сдобили през 2002 г. със 150 декара земеделска земя край Вроцлав на цена, стократно по-ниска от настоящата стойност на имота, твърди в. "Газета виборча". Според изданието семейството е платило тогава 700 000 полски злоти за парцела, който се намира във вроцлавското предградие Опорув. Тогавашната му пазарна цена е била 4 милиона злоти, или шест пъти по-висока от платената от Моравецки. Сега земеделският парцел се оценява на около 70 милиона злоти (над 16 млн. евро), което е сто пъти повече от цената, на която семейство Моравецки я е придобило, твърди полският вестник. Според други източници настоящата цена на терена е между 20 и 30 млн. злоти. Парцелът не е отразен в имотната декларация на министър-председателя на Полша. Матеуш Моравецки е прехвърлил имотите на съпругата си и тя се занимава с неговите финансови и имотни дела. Според в. "Газета виборча" през 2013 г. Моравецки все още е имал контрол върху своя бизнес с недвижими имоти. Той стана министър-председател на Полша през декември 2017 г. 

Изданието се е добрало и до историята на парцела край Вроцлав. Три години преди Матеуш и Ивона Моравецки да се сдобият със земята, по силата на закон за реституция на одържавени през комунизма църковни имоти той е бил върнат на енорията "Света Елжбета". Вроцлавският епископат обаче твърди, че документите по сделката били изчезнали.

Полската Агенция за вътрешна сигурност вече е разследвала търговията с недвижими имоти в областта Шльонск, чийто главен град е Вроцлав, заради множество съмнения за корупция, припомня в. "Газета виборча". През 2006 г. Матеуш Моравецки е бил разпитван като свидетел и е признал, че е разбрал за възможността да купи имота от кардинал Хенрик Гулбинович, близък приятел на семейството му. Полското издание твърди, че пред прокурорите Моравецки декларирал, че в момента на покупката не е имало одобрен план за регулация на придобития терен от 150 декара. Вестникът обаче изтъква, че още през 2001 г. е започнала процедурата по одобряването на регулационния план на района. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите имоти ще се увеличи.

РЕАКЦИЯ

В отговор на публикацията на в. "Газета виборча" пресслужбата на правителството обяви, че премиерът Матеуш Моравецки е решил да се обърне към съда, за да бъде изяснен случаят с имота във вроцлавското предградие Опорув.

Ключови думи:

Полша, премиер, имот, скандал
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Суперкомпютърът у нас ще даде огромни възможности

17.06.2019

3654 51
Залудо работи, залудо не стой!
Трети зам.-министър хвърли оставка заради "моралния стандарт" на ГЕРБ

18.04.2019

Таня Николова

1571 7

Коментари

PARAGRAF22

  Тия да не видят нещо ...Плагиати нещастни .

Тринити

Пан Моравецки е абсолютен аматьор!Нашите са къде-къде по-добри.Висша лига!

Hristo

А защо у УСА-то не стават такива неща. Нещо май не се учим от тях както трябва

fractal

Кохам полска кобиета

Кохам нашая планета

Magi

И ти ли Бруте?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×