Медия без
политическа реклама

И САЩ пробват след Русия да спрат турско нападение в Сирия

01 Дек. 2022
Лойд Остин
ЕПА/БГНЕС
Лойд Остин

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви вчера по телефона на турския си колега Хулуси Акар, че "категорично се противопоставя" на нова турска военна операция в Сирия, и изрази тревога от изострянето на ситуацията в страната, съобщи пресцентърът на Пентагона, цитиран от Ройтерс и БТА. Преди седмица Русия също се опита да убеди Турция да не нахлува в Сирия.

Остин е изказал съболезнования по повод терористичния атентат, който разтърси Истанбул на 13 ноември.

"Той също така изрази угриженост от ескалацията на военните действия в Северна Сирия и Турция, включително и от неотдавнашните въздушни удари, част от които непосредствено застрашиха сигурността на американския военен персонал, който работи с местните партньори в Сирия за ликвидирането на "Ислямска държава", се казва в съобщението на Пентагона. 

"Министър Остин призова за дезескалация и заяви, че американското министерство на отбраната категорично се противопоставя на провеждането на нова турска военна операция в Сирия", допълва пресслужбата.

Русия е готова да организира разговори на високо равнище между Дамаск и Анкара, заяви пред РИА Новости специалният пратеник на президента по въпросите на Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Турция, Сирия, Лойд Остин

Още по темата