Медия без
политическа реклама

И Колумбия изгони двама руски дипломати като шпиони

Те са обвинени, че са разузнавали военните, както и че са проучвали дейности, свързани с минерални ресурси

23 Дек. 2020

Колумбийските власти изгониха от страната двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж, съобщава БГНЕС като се позовава на местният вестник „Тиемпо“ и източници от колумбийското правителство. 

Според  колумбийският вестник става дума за дипломатите Александър Паристов и Александър Белоусов. И двамата са прекарали повече от две години в страната. Руските дипломати са вербували информатори в град Кали. Освен с военно разузнаване, те са се занимавали и с икономически шпионаж, проявявайки интерес към поверителна информация за експлоатацията на минерални ресурси. 

Руснаците вече са напуснали Колумбия с полета Богота-Амстердам-Москва, пише вестникът. 

Руската федерация нееднократно нарича обвиненията в намеса във вътрешните работи на други държави необосновани. Русия многократно отрича и обвиненията в опити за влияние върху демократичните процеси в различни страни, а прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков винаги ги нарича "абсолютно неоснователни".

Само преди дни България изгони шестия руски дипломат в рамките на година и половина. Този път за персона нон грата бе обявен руския военен аташе Василий Сазанович. Той бе обвинен, че е събирал данни за американските военни, участващи в учения на територията на България.

Още по темата