facebook
twitter

Чужбина

Хиляди поляци подкрепиха уволнен за критика съдия

165
 EПА/БГНЕС
Хиляди поляци излязоха по улиците в много части на Полша, за да изразят солидарност със съдийската колегия.

Хиляди поляци излязоха по улиците в над 100 града на страната в подкрепа на съдия, който е уволнен, тъй като си позволил да разкритикува предприетата от управляващата партия "Право и справедливост" реформа на правосъдната система, предадоха информационните агенции. Магистратът Павел Юшчишин от областния съд в Олщин, Източна Полша, бе отстранен в края на миналата седмица, след като постави под въпрос назначаването на съдия от новия орган, създаден по правилата, въведени от управляващите. Това отново постави на преден план въпроса за върховенството на закона. Демонстрантите издигаха плакати с надпис "Без върховенство на закона няма справедливост".

Отстраненият съдия Павел Юшчишин също участва в демонстрацията пред Министерството на правосъдието във Варшава. "Вярвам, че накрая правото и честността ще възтържествуват", заяви той. Юшчишин призова колегите си: "Не се оставяйте да бъдете сплашвани, бъдете независими, бъдете смели и силни".

Спорните съдебни реформи, прокарвани от управляващите, често са критикувани от ЕК, която дори предприе наказателна процедура срещу страната.  

----------

Над 100 полски града се включиха в протестите в подкрепа на уволнения съдия.

Ключови думи:

Полша, съдии, протест
Все още няма коментари

Още

Перник заяви: Мачът свърши, г-н Борисов!

25.01.2020

9286
Жители на столичния "Младост": 5 години ни мотаят със санирането

22.01.2020

217 1
Румънските магистрати спират работа, недоволни от пенсионна реформа

22.01.2020

554 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×