Медия без
политическа реклама

Гърция засилва мерките за сигурност заради опасения от терористичен акт

Затегнат е контролът на граничните пунктове

18 Окт. 2023
Мигранти се сблъскват с гръцки полицаи, докато се опитват да пресекат гръцко-турската граница в Кастаниес.
БГНЕС
Мигранти се сблъскват с гръцки полицаи, докато се опитват да пресекат гръцко-турската граница в Кастаниес.

Гърция повиши мерките за сигурност заради опасения от терористичен акт, предава БНР. Засилен е контролът на граничните пунктове.

Гръцките служби за национална сигурност засилиха контрола на всички гранични пунктове. Увеличени са екипите по летищата.

На сухопътната и морската граница също властите са в повишена готовност за реакция. Летището в Атина е под специален надзор, защото през него се извършва транспортиране на чужди граждани от Израел.

Проверяват се всички мигранти и бежанци от страни в Близкия изток. В социалните мрежи се появи видео с въоръжени лица, които демонстрират, че притежават гръцки документи за пребиваване и бежански статут.

Случаят се разследва, но няма официален отговор от министерството по миграцията, въпреки настоятелно запитване от медиите. Проучват се лица, които би могло да се съпричастни към терористичните атаки в Европа, съобщават телевизионните медии днес. Гръцките служби за сигурност са в контакт с европейските за обмяна на информация.

На извънредно заседание на правителствения съвет за национална сигурност премиерът Кириакос Мицотакис обсъди със службите всички аспекти на кризата с акценти върху вътрешна и международна сигурност.

Антитерористите проверяват за връзки на мигранти в страната с радикални ислямисти. Засега нивото на опасност за Гърция не е повишено.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата