Медия без
политическа реклама

Гърция подсилва охраната по река Марица с още 400 граничари

Атина се тревожи, че миграцията откъм Турция може да нарасне през годината

15 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Гръцката ограда на границата с Турция по река Марица (Еврос) е много по-солидно съоръжение от българската телена мрежа

Още 400 граничари ще бъдат наети през 2023 г. за по-добра защита на гръцките граници, заяви министърът на защитата на гражданите Такис Теодорикакос, цитиран от АНА-МПА и БТА.

Министърът говори снощи след среща в полицейското управление на областта Роподи по въпросите на сигурността и миграцията. Той участва и в представянето на Програмата за развитие на провинциите Източна Македония и Тракия до 2030 г. от премиера Кириакос Мицотакис, което се проведе в северния гръцки град Комотини същия ден.

Около 250 от тези гранични патрули ще започнат да изпълняват задълженията си през февруари, а останалите 150 ще го направят през следващите месеци, добави той.

Гърция "не е готова да приеме дори един нелегален мигрант", подчерта той и също така призова Турция да "спре да експлоатира мигрантите и да зачита гръцките граници, които са и граници на Европа".

В момента в района на Еврос дежурят около 1800 гранични патрула, които през 2022 г. са предотвратили незаконното влизане в Гърция на около 260 000 души. Гръцката полиция е арестувала повече от 1400 трафиканти на хора.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?