Quantcast
Гърция е в шок след убийството на разследващ журналист | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Гърция е в шок след убийството на разследващ журналист

1 562
 БГНЕС
Макар че не е необичайно гръцките редакции да бъдат обект на вандализъм, убийствата на журналисти са рядкост в страната.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя днес за "бързото разрешаване" на случая с убийството на разследващия журналист Йоргос Караивас, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Йоргос Караивас от частната телевизия Star и новинарския блог bloko.gr е бил прострелян няколко пъти вчера, докато излизал от колата си пред своя дом в южния атински квартал ''Алимос'', казаха свидетели. 

Източник от полицията заяви пред AФП, че 52-годишният журналист е бил застрелян от двама мъже на мотор. Седемнадесет гилзи са били открити на местопроизшествието. По-късно мотор, наподобяващ превозното средство, описано от очевидци, е бил намерен изоставен на магистралата.

"Убийството на журналист е отвратителен, страхлив акт", заяви в Туитър в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Европа се застъпва за свободата. И свободата на печата може да е най-свещената от всички. Журналистите трябва да могат да работят безопасно. Мислите ми са със семейството на Йоргос Караивас. Надявам се, че престъпниците скоро ще бъдат изправени пред правосъдието", каза тя.

Караиваз не е получавал смъртни заплахи, казаха негови колеги.

Макар че не е необичайно гръцките редакции да бъдат обект на вандализъм, убийствата на журналисти са рядкост в страната. През юли собственикът на таблоид Стефанос Хиос оцеля, след като бе прострелян във врата и гърдите от мъж с качулка. Случаят все още се разследва.

Преди единадесет години, когато Гърция изпадна в икономическа и политическа криза, разследващият репортер Сократис Голиас беше убит пред дома си от маскирани нападатели, които го простреляха шестнадесет пъти пред бременната му съпруга. Това става малко преди Голиас да пусне на пазара своята разследваща поредица за корпцията в Гърция.

 

Още

Почина простреляният нидерландски журналист

15.07.2021

910
Гърция очаква пик на новата ковид вълна в средата на август

15.07.2021

1185
ЕК: Страните от ЕС имат право да въведат задължителна ваксинация

13.07.2021

Обновена

4173