facebook
twitter

Чужбина

Германия разби руска схема за пране на $22 млрд.

Берлин конфискува десетки милиони, изнасяни към Европа през банки в Молдова и Латвия
1875
ЕПА/БГНЕС
На 19 февруари датската Данске банк заяви, че прекратява банковата си дейност в балтийските страни и Русия заради обвиненията в пране на пари.

Германските власти обявиха, че са конфискували имущество на стойност 50 милиона евро в брой по време на разследване, свързано с голяма руска схема за пране на пари, предадоха световните агенции. Федерални следователи и прокурори от Мюнхен заявиха, че конфискуваното недвижимо имущество се намира в Централна и Южна Германия. До това  се е стигнало след тригодишно разследване на три физически лица, които са арестувани и чиито имена не се съобщават. Според прокурори предполагаеми приходи от руската схема за пране на пари са били инвестирани в скъпи недвижими имоти в Германия.

Системата е предвиждала изнасянето на около 22 милиарда долара от Русия в Европа през банки в Молдова и Латвия посредством фиктивни компании. По предварителна информация участниците в схемата са спечелили за 2011-2014 г. над 100 милиона долара, а през трансферите може би са преминали над 22 млрд. долара, идващи от около 20 руски банки. Полицията смята на този етап, че престъпната група е създадена от директора на Trasta Komercbanka - една от най-старите банки в Латвия, която през 2016 г. изгуби лиценза си за дейност.

"Към 18 февруари 2019 г. са конфискувани четири имота в Швалбах в провинция Хесен и в баварските Нюрнберг, Регенсбург и Мюлдорф ам Ин на стойност около 40 млн. евро", се казва в официалното съобщение. Освен това са иззети около 6.7 млн. евро от банкови сметки на 2 германски агенции за недвижими имоти в различни германски банки плюс още 1.2 млн. евро в латвийска банка. Парите в латвийската институция са дошли от продажбата на имот в германския град Кемниц. Откъде са останалите 2.1 млн. евро, не се посочва.

За схемата стана известно през 2014 г. след разследване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). "Дойче веле" я нарече "вероятно най-голямата операция по пране на пари в историята". Централната банка на Русия коментира за пръв път случая през 2017 г. с твърдението, че машинацията е разкрита още през 2013 г. и към лятото на 2014 г. трансакциите са прекратени. От OCCRP твърдят, че в престъпната схема са участвали близо 500 души и през Trasta Komercbanka вероятно са били изнесени от Русия 80 млрд. долара.

 

 ЧЕЛЕН ОПИТ

На 19 февруари датската Данске банк заяви, че прекратява банковата си дейност в балтийските страни и Русия. Причината - разкритият случай за възможно пране на пари в Естония. По-рано естонският финансов регулатор забрани дейността на филиала на Данске банк в страната. На 1 юли 2018 г. естонската прокуратура започна разследване на обстоятелствата за възможно пране на пари с участието на служители на Данске банк в страната. По данни на датски медии през естонския филиал на банката за период от 2007-2015 г. е изпрана огромна сума пари, включително от Русия и бивши съветски републики. Общият обем на средствата се оценява на минимум 8 милиарда долара.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мерките срещу пране на пари обезпокоиха читалищата

27.05.2019

Диян Иванов

31
Трибуналът в Хамбург е поискал Москва да освободи украинските моряци

25.05.2019

2920 68
НАТО приема нова стратегия срещу „руската ядрена заплаха”

25.05.2019

3514 45

Коментари

NATURAL

Нямат равни руснаците по мащаб на кражбите. Елена Йончева стана за резил с 1-2 милиончета, пък тез милиарди разнасят. И все извън Русия, нещо не вярват на Уйло.

dissidentbg

Това с ирония ли го казваш или просто за да си интересен?

 

Забрави ли за скандала с офшорните сметки на редица западни милионери и милиардери?

 

https://www.bbc.co.uk/news/world-41880153

Soro

Нали уж те  са бедни , голи , боси , а ние дето ги обслужваме сме УМНИ И КРАСИВИ ?!?

Пари немат , сигурно лъжат ?

Башка бакшишите в рубли , трябва да ги сменяме после !

Evasion

Много се краде от Русия, много...

dissidentbg

Когато СССР започна да се разпада в Дания идваха от СССР с пари в куфари. Данске Банк, тогава се казваше Ден Данске Банк, приемаше парите им на влог. Но когато вложителите искаха да теглят, банката им искаше доказателство откъде са им парите. В резултат, конфискуваха парите на много вложители.

 

Та толкова за грижата на западните банки по отношение на пране на пари.

Soro

Чакайте бе ! Нали Русия е бедна , гола , боса , гладна ? 

Нали там долари и евро не са виждали ?

Тука има някаква грешка !

Лъжа !

Отделно Латвия е Бастион На Европа и Демокрацията и латвийските и европейските банки са КРИСТАЛНО ЧИСТА !

jorro2

Руското в "руската схема", че е ощетена Русия. С помощта на благородни западни банкери. 

dream team
снимка на dream team

Авторът на дописката го е досрамяло да си постави името.

fractal

Парис пари пере Пери парисе парите през пет пари препирай

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

И каква е съдбата на тези 22 милиарда?

водопроводчик1
снимка на водопроводчик1

От OCCRP твърдят, че в престъпната схема са участвали близо 500 души и през Trasta Komercbanka вероятно са били изнесени от Русия 80 млрд. долара.

Ами върнете ги там, откъдето са откраднати. Те на са ваши и нямате право да ги конфискувате.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×