Медия без
политическа реклама

Германия предупреди Турция да се "въздържа от провокации"

Напрежението между Гърция и Турция се засили, когато турските военноморски власти обявиха, че корабът Оруч Рейс ще възобнови проучванията за газ на юг от гръцкия остров Кастелоризо

13 Окт. 2020
ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас предупреди Турция да се "въздържа от провокации" в спора за сеизмичните проучвания на залежи от нефт и газ в морската територия в Източното Средиземноморие, която е обект на дългогодишен спор между Атина и Анкара, предадоха световните медии.

Напрежението между двете страни се засили за пореден път в неделя, когато турските военноморски власти обявиха, че корабът "Оруч Рейс" ще възобнови проучванията на газ на юг от гръцкия остров Кастелоризо, който е на няколко километра от турския бряг.    

"Корабът ще продължи проучвателната си работа и ще защити нашите права", написа в Туитър турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Атина разкритикува този ход и обвини Анкара, че "систематично подкопава мира и сигурността в региона".

Преди един месец Гърция одобри оттеглянето на проучвателния кораб, заявявайки, че това ще облекчи напрежението в Източното Средиземноморие. Турция е заплашена от санкции на ЕС за проучванията си в оспорваните води. Тогава турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви пред държавната агенция Анадолу, че  това не означава, че Турция се отказва от претенциите си за Източното Средиземноморие и че е планирано корабът да се върне.

"Анкара трябва да прекрати провокациите, ако правителството се интересува от преговори, както нееднократно е заявявало", каза Маас в Берлин, преди да отпътува за Кипър и Гърция. "Апелираме към Турция да не затваря прозореца за диалог", добави той. Хайко Маас предупреди, че връщането на "Оруч Рей" е сериазна крачка назад за по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Турция.  В момента Германия е поела ротационното председателство на ЕС, а Маас посредничи между Анкара и Атина. 

Спорът:

 Гърция не признава меморандума между Анкара и базираното в Триполи либийско правителство за разграничаване на морските зони на двете страни, сключен през ноември м.г. Документът съдържа координати за реалното разграничаване на изключителните икономически зони на Турция и Либия. За гръцкото външно министерство меморандумът пренебрегва правата на намиращите се между двете страни гръцки острови.

През лятото Гърция сключи с Италия и Египет споразумения за морските зони. По този повод Анкара заяви, че няма да признае гръцко-египетското споразумение и затова изпрати кораба "Оруч Рейс", придружен от група военни кораби, за да извърши сеизмични проучвания на гръцкия шелф край Кастелоризо. Докато корабът си проправя път по Егейско море, Гърция изпраща собствени кораби.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата