Quantcast
Франция глоби Google с рекордните 500 млн. евро | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Франция глоби Google с рекордните 500 млн. евро

487
 Илияна Кирилова

Франция глоби Google с 500 млн. евро, което е най-високата глоба, наложена от Органа за защита на конкуренцията на страната за неспазване на едно от нейните решения за сродните права, заяви шефът на агенцията Изабел Де Силва, предаде France 24.

В свое решение Органът за защита на конкуренцията също така разпореди на американския интернет гигант да представи на медийните издатели ''предложение за възнаграждение за текущото използване на тяхно защитено с авторски права съдържание'' или иначе рискува да заплати допълнителни щети до 900 хил. евро на ден.

Говорител на Google заяви пред AFP, че компанията е "много разочарована" от решението. ''Действахме добросъвестно през целия период на преговори. Тази глоба не отразява положените усилия, нито реалността на използването на новинарско съдържание на нашата платформа'', настояват от американската компания.

Дългогодишната правна битка между американския интернет гигант и Франция се съсредоточи върху твърденията, че Google показва статии, снимки и видеоклипове, създадени от медийни компании като резултати от търсене, но без адекватна компенсация за това.

През април 2020 г. френският Орган за защита на конкуренцията нареди на Google да започне преговори с медийни групи, след като отказа да се съобрази с нов закон на ЕС, насочен към ''сродните права''.Те имат за цел да гарантират, че издателите получават компенсация, когато работата им фигурира на уебсайтове или излиза като резултат в онлайн търсачки и социални мрежи.

Органът за защита на конкуренцията упрекна Google, че компанията не е успяла да ''проведе конкретна дискусия'' с медийни компании относно ''сродните права'' по време на преговори за стартирането на новинарската услуга Google Showcase, която бе пусната в края на миналата година. През ноември Google обяви, че е подписал индивидуални споразумения за авторски права с френски вестници и списания, включително с най-големите ежедневници Le Monde и Le Figaro.

Ключови думи:

Google, глоба, Франция, медии

Още

Франция реши да криминализира училищния тормоз

02.12.2021

332
С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите

26.11.2021

2233
Франция се закани да блокира товарните превози в Ламанша

25.11.2021

826