Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция е обхваната от стачки в редица сектори

17 Окт. 2022
БГНЕС

След двуседмични стачки във Франция, протестното движение в петролните рафинерии е на път да обхване и други сектори на икономиката, като през следващите дни са планирани нови стачни действия, предава БГНЕС.

Френският ляв алианс Nupes призова за шествие срещу инфлацията и изменението на климата в неделния ден, преди планираната за вторник обща стачка в публичния сектор, която може да наруши транспорта в цялата страна. Според съобщения в медиите десетки хиляди хора са се включили в демонстрациите в неделя.

От миналата седмица стачките на работниците в петролния сектор доведоха до прекъсване на работата на петролните съоръжения и дълги опашки пред бензиностанциите, особено в района на Париж и в северната част на Франция. Въпреки че нещата все още не са се нормализирали, въпреки споразуменията с някои от водещите профсъюзи, движението рискува да се разпространи допълнително, като продължава да призовава за стачки в други сектори.

В условията на висока инфлация след войната в Украйна недоволството сред избирателите нараства и има опасения, че продължаващите индустриални действия могат да доведат дори до повторение на протестите на "жълтите жилетки". Левите партии, които се представиха силно на неотдавнашните парламентарни избори, се надяват да предизвикат обществена опозиция срещу правителството заради нарастващите сметки за електричество и отопление.

"Предстои ни седмица като никоя друга", заяви в неделя пред многохилядното множество в Париж Жан-Люк Меленшон, един от лидерите на левия алианс Nupes, съобщи АФП. "Всички се събираме. Започваме го с това шествие", каза той.

"Това не е митинг на г-н Меленшон", каза той преди началото на протеста, по телевизионния канал France 3. "Това е шествие на хората, които са гладни, на които им е студено и които искат да получават по-добри заплати".

Организаторите твърдят, че в неделното шествие са се включили 140 000 души, докато властите оценяват броя им на 30 000, според съобщения в медиите.

Очаква се във вторник в отговор на призивите на френските синдикати да излязат на протест и работещите в публичния сектор, като учители, работници в ядрената индустрия и железничари.

През последните дни правителството на френския президент Еманюел Макрон работи усилено за намиране на решение за разрешаване на стачките в петролните рафинерии в опит да върне нещата към нормален живот. По-рано тази седмица Макрон заяви, че конфликтът трябва да бъде разрешен скоро.

Ключови думи:

Франция, стачки

Още по темата