facebook
twitter

Чужбина

Евролидерите не успяха да се договорят за бюджета на ЕС

484
 ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от ЕС не успяха да се договорят за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., предадоха информационните агенции. От вчера те заседаваха на извънреден Европейски съвет в Брюксел в опит да постигнат компромис за многогодишната финансова рамка на общността, но различията между богатите и бедните държави се оказаха прекалено много.  Държавите - нетни вносители трябва да покрият дупката в бюджета на ЕС заради Брекзит,  но и настояват за намаляване  на средствата за нетните получатели. По-бедните пък са готови да се съгласят на по-голям принос в еврохазната, но настояват да продължат да получват значителни средства от фондовете на ЕС. Брекзит лишава хазната на ЕС от 75 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

„За нещастие не успяхме да постигнем споразумение, ще ни трябва повече време“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който цял ден се съвещаваше с лидерите на 27-те държави членки. След вчерашните консултации Мишел предложи нов проектобюджет - разходите за периода 2021-2027 г. да бъдат намалени до 1,069 % от брутния национален доход вместо предложените по-рано 1,074%. Новото предложение е с около 10 млрд. евро по-малко разходи. Това обаче не бе достатъчно за постигане на компромис.

Шарл Мишел първоначално предложи проектобюджет от 1,074% от БВП на ЕС, Европейският парламент иска той да е 1,3 %, а Европейската комисия настоява за 1,11%. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че засега не е възможно да се стигне до съгласие. Германският канцлер Ангела Меркел  пък поясни, че все още не ясно кога ще се състои следващата среща на върха, посветена на многогодишната бюджетна рамка."Различията просто бяха прекалено големи", обясни Меркел, цитирана от електронното издание "Политико". "Направихме първи опит, но все още сме в началото на годината", обясни пред журналисти канцлерът, но без да дава повече уточнения. Меркел не отговори дали се притеснява, че Европейският парламент може да наложи вето при споразумение под 1.3% от БНД на ЕС.

„Трябва да се намери компромис, мисля, че днес не сме узрели за подобно решение“, каза премиерът Бойко Борисов след Европейския съвет в Брюксел, цитиран от БНР.

 

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕК настоява ограниченията за пътуване в ЕС да са до 15 юни

08.05.2020

1753 3
България ще притисне Скопие на днешния Европейски съвет

06.05.2020

2066 10
Бюджетът плаща 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни

05.05.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

10045 18

Коментари

fractal
снимка на fractal

Трябва да се дава дебитна карта на всеки европеец в която да има пари за всеки ден и фирмите да предлагат стоки и услуги на европеците както е в армията всичко е осигурено и европейците работят за обоза на армита и материално техническото снабдяване

fractal
снимка на fractal

Както е казано

Ако искаш мир готви се за война

 

Желязко Желев

           Нямам на идея #1 какво е вложил в коментара си,но не е далеч от истината.Обоза ли върви пред армията или армията пред обоза?Човек работи за икономиката или икономиката работи за човека.И тъй със смешки и закачки стигаме до Маркс и Де Гол.С други думи пред ЕС има ''качествени'' въпроси които следва да се решат преди количествените 1.03 или 1.0000001 или..........!Обаче начело на ЕС не е Маркс ,не е Де Гол а ишиас сега акушерка,а асистентите.............!Нашият даже е за завиждане!Познал е филията с мас!Другите и това не.Направо от клас в дървени философи.Опа сетих се за Станишев.Той там фактор ли беше?Какво повече да коментирам.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×