Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС премахва забраните за внос на японски храни заради Фукушима

Последно бяха останали ограничения за някои видове риба, гъби и растения

13 Юли 2023
ЕПА/БГНЕС
Южнокорейски специалисти инспектират пострадалия реактор на АЕЦ "Фукушима" през май.

ЕС премахва ограниченията за вноса на японски храни, наложени след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи днес новината след срещата на върха ЕС-Япония в Брюксел, предава БТА.

Решението е заради доверието и добрите данни от проверките на хранителните стоки в Европа и в Япония, поясни фон дер Лайен. В съобщение на ЕК се отбелязва, че ЕС наложи ограниченията заради опасностите за човешкото здраве от възможно радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше мерките на всеки две години, като постепенно те останаха в сила за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои видове риба.

След пълното премахване на ограниченията е важно японското правителство да продължи да следи вътрешното производство за радиоактивност, уточнява ЕК. Това включва риба и рибни изделия, водорасли от местата в близост до пострадалата АЕЦ. Допълва се, че днешното решение на комисията има подкрепата на държавите от ЕС.

Аварията във Фукушима бе предизвикана от най-силното земетресение, регистрирано някога в Япония и от последвалите вълни цунами. Бедствието доведе до изключване на охлаждането и повредата на четири ядрени блока, както и до радиоактивно замърсяване. 

Ключови думи:

Япония, Фукушима

Още по темата