Медия без
политическа реклама

ЕС подкрепи Испания в спора за Гибралтар

05 Февр. 2019
Гибралтар е британска отвъдморска територия, но и Испания има претенции към него.
ЕПА/БГНЕС
Гибралтар е британска отвъдморска територия, но и Испания има претенции към него.

Гибралтар е колония на британската корона, се казва в одобрен от Съвета на ЕС проектодокумент, уреждащ безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит, съобщи електронното издание "Политико". Текстът е изготвен по изричното настояване на Испания, която смята вписаното в документа за своя победа, тъй като ЕС показва, че застава на страната на Мадрид в спора с Лондон за продължаващия три века спор за Гибралтар. Натискът на Испания в документа да се съдържа думата "колония" е в съответствие с дипломатическата й стратегия по време на преговорите за Брекзит. Мадрид се опитва да използва излизането на Великобритания от ЕС, за да спечели лост в териториалния спор за Гибралтар, коментира "Политико".

Проектодокументът, който трябва да бъде одобрен от ЕК и от ЕП, за да влезе в сила, обаче разгневи Великобритания. "Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин... Гибралтар е пълноправна част от британското семейство и има модерни конституционни отношения с Обединеното кралство. Това няма да се промени заради излизането ни от ЕС. Всички страни трябва да уважават демократичната воля на народа на Гибралтар да бъде британски", обяви говорител на британското правителство.

Споразумението между Великобритания и ЕС за Брекзит съдържа специален протокол за създаване на няколко работни групи между Мадрид и Лондон, които да обсъдят бъдещето на Гибралтар. Испанското правителство вижда в това възможност за по-голямо влияние за бъдещия статус на територията. Лондон настоява, че протоколът се отнася само до техническите подробности около излизането на Великобритания от ЕС.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата