facebook
twitter

Чужбина

EС няма да подкрепи военна интервенция във Венецуела

733
ЕПА/БГНЕС
Самолети на американските ВВС, натоварени с хуманитарни помощи, пристигнаха преди дни в Колумбия, откъдето помощите трябва да бъдат доставени във Венецуела по суша.

ЕС категорично изключва подкрепа за евентуална военна ескалация във Венецуела или около страната, заяви върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини в Брюксел, цитирана от информационните агенции. Тя подчерта, че Европа „работи, за да предотврати използването на хуманитарната помощ за други цели“, като същевременно се стреми към мирно разрешаване на политическата криза в страната. Могерини обаче призна, че налагането на санкции на висши чиновници от екипа на Мадуро са вариант, който Брюксел обмисля, но засега се съсредоточава върху диалога.

Самообявилият се за временен държавен глава на Венецуела Хуан Гуайдо призова армията да допусне американските хуманитарни помощи, които се очаква да пристигнат на 23 февруари. „Чуйте гласа на народа, народът, който, както много добре знаете, изпитва недостиг на хранителни продукти и медикаменти. Разрешете пристигането на хуманитарната помощ и отворете вратите към по-добро бъдеще за всички. Венецуела разчита на вас!“, написа той в Туитър. Очаква се в събота да пристигнат американски хуманитарни помощи от 3 самолета на ВВС на САЩ. Камиони с други помощи стоят блокирани на границата с Колумбия, тъй като Мадуро отказва да ги допусне.

Още за ситуацията във Венецуела - на 14-а стр.

КАРЕ 

300 тона хуманитарна помощ от Русия ще пристигне днес в Каракас, обяви Николас Мадуро. 

 

Все още няма коментари

Още

САЩ готвят закон за борба с руското енергийно влияние в Източна и Централна Европа

26.03.2019

2157 20
Станишев: Българските управляващи играха за рейтинг за пакета "Мобилност"

26.03.2019

1085 3
Трима британски министри подадоха оставка заради Брекзит

26.03.2019

760 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×