facebook
twitter

Чужбина

Двоен агент на Иран разкрил тайни на Пентагона

Шефът на военното контраразузнаване в Белгия арестуван заради Русия
2384
https://www.demorgen.be/

Бивша агентка от контраразузнаването на американските Военновъздушни сили (ВВС), избягала в Иран въпреки предупрежденията на ФБР, е разкрила на правителството в Техеран поверителна информация, включително името и задачата на тайна програма на Пентагона, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирайки представители на американското Министерство на правосъдието. Прокуратурата вече обвини задочно 39-годишната Моника Уит, че е предала свои бивши колеги от разузнавателната общност, разкривайки подробности от личния и професионалния им живот на Техеран. Освен на нея обвинения са повдигнати и на четирима ирански хакери, които опитали да инсталират програми за следене и подслушване на компютри на колеги на Уит като част от същата операция. Прокуратурата обвинява Моника Уит, че е издала секретна информация на Иран, включително имена на американски агенти и подробности за операциите, в които участват. Уит изчезна в Азия през 2013 г., като първоначално версия, че е избягала, нямаше, а ФБР я включи в списъка си с изчезнали в чужбина американци. По-късно станало ясно, че тя се е укрила в Иран, където приела исляма и дори се появила по телевизията, където разказала част от историята си.

Уит привлякла вниманието на ФБР още преди година, преди да избяга в Иран, след като посетила иранска конференция и се появила в насочени срещу САЩ видеоклипове. Тя получила предупреждение, но заявила, че няма да разкрие поверителна информация за работата си. Както Уит, така и четиримата хакери остават на свобода в Иран. Според американската прокуратура те работели за влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

РАЗКРИТИЕ

 

Шефът на белгийското военно контраразузнаване Клемент Ванденбор (на снимката) е бил временно отстранен от длъжност и заподозрян в нарушаване на секретността в полза на Русия, съобщи в. "Де Морген", като се позова на няколко източника от службите. Отбелязва се, че офисът на Ванденбор в ADIV, Службата по информация и безопасност на Белгия, е запечатан още от края на януари, а самият той е под домашен арест. Белгийският генерал е подозиран в унищожаване на конфиденциални документи по нерегламентиран начин, но детайли за неговата връзка с Русия не се съобщават на този етап. Белгийската медия съобщава, че арестът на шефа на военното контраразузнаване може да е резултат от борба за власт вътре в службата, в която се усилва недоволството от възрастните шефове, които спират развитието на по-младите служители. Самият Ванденбор има 40 години служба в контраразузнаването. В службата също така съществува и конфликт между военните в отдела и цивилните, които повечето са в контраразузнаването.

Ключови думи:

САЩ, Иран, Белгия, шпионаж
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иран плаши американски военни кораби с "тайно" оръжие

25.05.2019

709 17
Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток

24.05.2019

1384 9
Турция намалява казармата на 6 месеца

24.05.2019

687 2

Коментари

indiec

Няма връзка между двата случая. Защо тогава се появяват заедно? Освен това единият изглежда като факт, а другият - като жълта партенка.

Soro

Навсякъде врагове, навсякъде предатели !
Нужно е Черезвичайно положение !
Нужен е Тотален Контрол ! Нужни са повече лагери, резарвации, наблюдение, доносителство за да защититм Демокрацията и правата на Човека !

YMCA

ФБР е време да купува новичок и праща агенти в Иран.   

Влез или се регистрирай за да коментираш

×