facebook
twitter

Чужбина

Двоен агент на Иран разкрил тайни на Пентагона

Шефът на военното контраразузнаване в Белгия арестуван заради Русия
2378
https://www.demorgen.be/

Бивша агентка от контраразузнаването на американските Военновъздушни сили (ВВС), избягала в Иран въпреки предупрежденията на ФБР, е разкрила на правителството в Техеран поверителна информация, включително името и задачата на тайна програма на Пентагона, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирайки представители на американското Министерство на правосъдието. Прокуратурата вече обвини задочно 39-годишната Моника Уит, че е предала свои бивши колеги от разузнавателната общност, разкривайки подробности от личния и професионалния им живот на Техеран. Освен на нея обвинения са повдигнати и на четирима ирански хакери, които опитали да инсталират програми за следене и подслушване на компютри на колеги на Уит като част от същата операция. Прокуратурата обвинява Моника Уит, че е издала секретна информация на Иран, включително имена на американски агенти и подробности за операциите, в които участват. Уит изчезна в Азия през 2013 г., като първоначално версия, че е избягала, нямаше, а ФБР я включи в списъка си с изчезнали в чужбина американци. По-късно станало ясно, че тя се е укрила в Иран, където приела исляма и дори се появила по телевизията, където разказала част от историята си.

Уит привлякла вниманието на ФБР още преди година, преди да избяга в Иран, след като посетила иранска конференция и се появила в насочени срещу САЩ видеоклипове. Тя получила предупреждение, но заявила, че няма да разкрие поверителна информация за работата си. Както Уит, така и четиримата хакери остават на свобода в Иран. Според американската прокуратура те работели за влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

РАЗКРИТИЕ

 

Шефът на белгийското военно контраразузнаване Клемент Ванденбор (на снимката) е бил временно отстранен от длъжност и заподозрян в нарушаване на секретността в полза на Русия, съобщи в. "Де Морген", като се позова на няколко източника от службите. Отбелязва се, че офисът на Ванденбор в ADIV, Службата по информация и безопасност на Белгия, е запечатан още от края на януари, а самият той е под домашен арест. Белгийският генерал е подозиран в унищожаване на конфиденциални документи по нерегламентиран начин, но детайли за неговата връзка с Русия не се съобщават на този етап. Белгийската медия съобщава, че арестът на шефа на военното контраразузнаване може да е резултат от борба за власт вътре в службата, в която се усилва недоволството от възрастните шефове, които спират развитието на по-младите служители. Самият Ванденбор има 40 години служба в контраразузнаването. В службата също така съществува и конфликт между военните в отдела и цивилните, които повечето са в контраразузнаването.

Ключови думи:

САЩ, Иран, Белгия, шпионаж
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мадуро: САЩ планират да ме убият

24.03.2019

440 7
Американски бомбардировач се приближил до Санкт Петербург

19.03.2019

5845 42
Доналд Тръмп дарява заплатата си

19.03.2019

992 10

Коментари

indiec

Няма връзка между двата случая. Защо тогава се появяват заедно? Освен това единият изглежда като факт, а другият - като жълта партенка.

Soro

Навсякъде врагове, навсякъде предатели !
Нужно е Черезвичайно положение !
Нужен е Тотален Контрол ! Нужни са повече лагери, резарвации, наблюдение, доносителство за да защититм Демокрацията и правата на Човека !

YMCA

ФБР е време да купува новичок и праща агенти в Иран.   

Влез или се регистрирай за да коментираш

×