Медия без
политическа реклама

Чешкият Сенат отхвърли Истанбулската конвенция

Само още пет страни в ЕС, сред които и България, не са ратифицирали документа

25 Яну. 2024
Уикипедия
Само два гласа не достигнаха на чешките сенатори, за да приемат Истанбулската конвенция

Членовете на горната камара в чешкия парламент - Сената, гласуваха против ратифицирането на международния договор за правата на жените, известен като Истанбулска конвенция, предаде БТА. На вота снощи 34 от 71 сенатори са подкрепили конвенцията, но за приемането не са достигнали два гласа.

След този резултат долната камара на парламента вероятно въобще няма да разглежда договора и Чехия ще остане сред страните, които са подписали документа, но не са го ратифицирали. Има само още пет държави в ЕС, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, сред тях е и България.

Съветът на Европа прие документа през 2011 г., като целта бе да се ограничи насилието срещу жени в Европа. Чехия подписа конвенцията през 2016 г. 

Гласуването в Сената показа разногласията консерватори и либерали. Консерваторите заявиха, че документът поставя под въпрос традиционните роли на мъжете и жените в обществото, и че ратифицирането му в други страни няма да спомогне за намаляване на насилието срещу жени там. На ратификацията на Истанбулската конвенция се противопоставиха и представители на няколко църкви в Чехия.

Ратифицирането на договора беше отхвърлено въпреки призива на президента Петър Павел страната да ратифицира договора по-бързо, тъй като няма причина за отлагане.

Още по темата