facebook
twitter

Чужбина

България се сниши в ПАСЕ заради връщането на Русия

Украйна напусна най-важния орган на Съвета на Европа в знак на протест
5060
ЕПА/БГНЕС
България избра да отсъства по време на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заради връщането на Русия.

България избра да отсъства от залата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, когато през нощта срещу вторник се решаваше дали да се върне Русия. Българската делегация, съставена от шестима депутати, липсваше при гласуването на резолюция по въпроса, макар че преди това някои бяха на заседанието и участваха в обсъждането на поправки към документа. Представител на БСП или негов заместник въобще не пристигна на сесията.

Група делегати, сред които и ръководителката на българската делегация Джема Грозданова (ГЕРБ), оспори на другата сутрин (по правилник минимум 30 депутати от 5 държави) пълномощията на руснаците и въпросът с какви права ще участват остана да се решава днес следобед. Грозданова коментира пред "Сега", че решението за допускане обратно на Русия има връзка с предстоящия днес привечер избор на нов генерален секретар на Съвета на Европа. Състезават се белгиецът Дидие Рендерс и хърватката Мария Пейчинович Бурич, които са външни министри.

ПАСЕ прие след девет часа ожесточени дебати и гласуване на редица поправки доклад и резолюция за усъвършенстване на системата на пълномощията и гласуването. Така със 118 гласа „за“, 62 „против“ и 10 „въздържали се“ се позволи на руските депутати да се върнат в асамблеята. Парламентаристите от държавите - членки на Съвета на Европа, решиха да дадат на Русия възможност да участва отново в работата на ПАСЕ, който е един от най-важните органи на Съвета на Европа, обединяващ 47 страни членки. Асамблеята не взема законово обвързващи решения, но отправя препоръки и изисква правителствата да спазват човешките права и демокрацията. За да бъде наказана заради анексията на Крим през 2014 г., руската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото да гласува. В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 г. спря да изплаща годишната си вноска, която възлиза на 33 млн. евро годишно, или 7% от неговия бюджет. Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана, и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за  правата на човека в Страсбург.

Украйна обаче прие на нож решението и заяви, че ще преустанови участието си в работата на ПАСЕ заради връщането на Русия, съобщи ръководителят на украинската делегация. "Това се прави в знак на протест срещу решението да се разреши на руската делегация отново да участва в работата на асамблеята", написа във Фейсбук Володимир Ариев. "Решението на украинската делегация е да спре за участва в работата на ПАСЕ освен по въпросите, свързани с преустановяването правата на руската делегация", написа Ариев. Делегацията ще поиска също така въпросът да бъде разгледан спешно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи "да формулират ясна позиция" за бъдещото участие на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев.

 

РАЗОЧАРОВАНИЕ

Украинското МВнР реагира остро и обвини „някои държави“, че са проявили снизходителност и са се поддали на „финансовия шантаж на Русия“. По този начин според него те са „поощрили агресора“. Украинският президент Володимир Зеленски изрази разочарование от решението на ПАСЕ. "Миналата седмица лично обсъдих този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни принципните изисквания на асамблеята. Жалко, че нашите европейски партньори не ни послушаха и постъпиха иначе", написа той във Фейсбук.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Плевнелиев: Русия води хибридна война срещу България

14.11.2019

517 11
Русия има 3-та база в Сирия в град, изоставен от САЩ

15.11.2019

73
Петкова: Няма да има дефицит на природен газ в България

14.11.2019

518 7

Коментари

ablepsia

ПАСЕ покани Русия да се върне - руснаците не се натискат особено и  няма да останат в ПАСЕ, ако не им се възстановят изцяло правата и остане дори и "микроскопична санкция".

Укрите, като толкоз държат отново да изпъдят руската делегация, да плащат и тяхната вноска.

 

Впрочем пищяха и спъваха работата единствено американските пуделчета - освен укрите, прибалтите и т.н., а не страните от "стара Европа" - единодушно "за" гласуваха Франция, Испания, Италия... Укрите дори успяха да ги обидят с крясъците си "предатели" и "продадохте се за еди-колко си милиона". Един от тях дори спомена тридесетте сребърника.

 

Но кой каквото прави, на себе си го прави - пред цяла Европа лъсна мракобесието на окупиралите властта в Киев.

Миряна Б.

Днешна Украина е същински Андрий - изменникът син на Тарас Бульба. Към него е и историческата реплика "Я тебя породил, я тебя и убью".

awers

В доклада си за пълномощията на новата руска делегация комитетът на ПАСЕ по мониторинга е поставил условия за връщането им. Едно от тях е следното:

"Русия да вземе ефективни мерки за предотвратяване нарушаването на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ЛГБТИ) и в частност в Република Чечения".

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно и отвратително.

IvanM

Към него е и историческата реплика "Я тебя породил, я тебя и убью".

 

Както и още една култова - Ну що, сьiнку, помогли тебе твои ляхи.

н16
снимка на н16

Ну що, сьiнку, помогли тебе твои ляхи..

А то проблема там е все пак, че тия кресливи украино- говорящи (много ми прилича на полския, тоя изкуствено създаден език), съвсем не са множество. Малко са - но са завзели всички канали на пропагандата. А нормалните хора, или са изгонени в Русия, или не смеят. да се обадят. Да видим, докога.

И кога ще им цъкнат финансирането.)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×