facebook
twitter

Чужбина

В бъдещата ЕК броят на мъжете и жените ще е равен

Урсула фон дер Лайен постави изискванията си за структурата, която ще оглави наесен
1 032
 ЕПА/БГНЕС
Над 33 000 чиновници работят във всички евроинституции.

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен иска страните членки да й предложат по двама кандидати за еврокомисар - мъж и жена. Тя си е поставила за цел в новата комисия да има полово равенство между еврокомисарите. Германката дори обясни, че ако това не се изпълни, ще отхвърля предложенията на държавите от ЕС за еврокомисари. Това потвърди пред журналисти зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който ще запази длъжността си и в следващия състав на ЕК.
 По-рано тази седмица Фон дер Лайен заяви, че новата комисия ще има равен брой еврокомисари мъже и жени. Тя настоя държавите да предложат възможно най-добрите кандидати и предупреди, че ще отхвърля кандидати, ако установи, че не отговарят на поставените изисквания. Преди месец председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи за първи път, че през 2014 г. е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Той настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите. 

Над 9 млрд. евро е годишната издръжка на европейската администрация, в която работят повече от 33 000 чиновници, съобщи "Дойче веле" в коментар "Коняк и хавански пури: не, това не е истината за ЕС". В текста се посочва, че еврократите всъщност са по-малко от общинската администрация на Виена и високата им квалификация определя и високото им заплащане.

 Основната заплата на чиновниците в институциите на ЕС започва от 3600 евро месечно заедно с надбавките и може да стигне до 23 400 евро - възнаграждение, което получават директорите на генералните дирекции. Председателят на ЕК се подписва всеки месец срещу заплата от 25 000 евро преди данъчно облагане. Към тази сума се добавят още 1400 евро за текущи разходи. Евродепутатите пък получават месечно възнаграждение от около 8000 евро плюс допълнително по 300 евро за участие във всяко пленарно заседание. Освен това народните евроизбраници имат имат право и на 4416 евро месечно за разноски, свързани с кабинета им.

„Заплатите се определят от законодателя. В международно сравнение мисля, че тези заплати са адекватни. В частния бизнес често пъти плащат много повече, а Брюксел също се нуждае от квалифицирани хора, които са принудени много да пътуват, трябва да знаят много езици и да познават административната практика в различни страни. За тази цел трябва да се поразвърже кесията. (…) Ако искаш способни хора, трябва да плащаш добре", обяснява пред  "Ди Цайт" шефът на европейската Сметна палата Клаус-Хайнер Лене, цитиран от "Дойче веле". Той споделя, че в ръководената от него институция не се задържат топ специалисти от страни като Люксембург например, където има по-привлекателни възможности. Слаб е интересът и на германците, но гърци и източноевропейци масово кандидатстват за работа в Сметната палата.

Европейската сметна палата бди над бюджета на ЕС, който в момента възлиза на 135 млрд. евро, и проверява  всички плащания, извършени за финансирани от ЕС проекти. Лене казва, че сега се установяват нередности едва в 2.4% от случаите, но през 90-те години процентът бил двуцифрен. Според него не са много случаите на разхищение на евросредства, макар че миналата година гръмна скандал, че евродепутати са си позволили да харчат безразборно пари за скъпо шампанско и да плащат сметки в ресторант за по 400 евро на човек. Шефът на Сметната палата обяснява, че случаят е единичен, а провинилите се евродепутати били от крайнодясната фракция „Европа на нациите и свободата". 

„Когато през 2001 година участвах в заседание на министрите на икономиката и финансите, по обяд дамите и господата министри и зам.-министри сядаха заедно край масата, с дебели кубински пури и чаша коняк. Ако днес влезете на подобно заседание, ще видите съвсем друго. Има вода, има кафе - и никой не пуши. Навремето беше съвсем обичайно на масата да цъфне бутилка вино за 60 евро, а евродепутатите да приемат покани за обяд. Днес те трябва да внимават за всяка чашка кафе.", казва Лене.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин не вижда нужда от руски сили в Беларус

27.08.2020

Обновена

1840 55
САЩ осъдиха руското предложение за военна помощ за Лукашенко

18.08.2020

Обновена

4079 48
Заев обеща да продължи да води Северна Македония към ЕС

13.08.2020

322 1

Коментари

Yantar

270,000 евро годишно на чиновник. Имам достатъчно поглед върху частния сектор да ви кажа, че тези заплати са двойно на което се плаща там. Това как да е - аз само искам да знам, как точно се измерва успех в тази институция? Откъде да знаем, че тези хорица не губят своето време и нашите пари?

*

Колкото до половото равенство - аз не мога да разбера, ще избираме най-способните хора или ще избираме такива с правилен пол? Ако заслужаваш една позиция, но не си с правилният пол, редно ли е същата да се даде на някой по-малко заслужил, заради дадеността по рождение? Това са пълни глупости.

Solace

Значи, при достигане на определения брой от единия пол, кандидатът от другия пол, предложен от дадена държава-членка, изгаря. Дори да е в пъти по-кадърен.

Аман от желания за равенство - често пъти в ущърб на организацията, самоподложила се на желанието...

Тодор1

Приветствам равенството но тук ми намирисва на феминизъм ,който е изключително вреден

н16
снимка на н16

А броя на джендърите, пеерасите и останалите 50- пола?

Доси

Цялата работа започва силно да намирисва на дискриминация... не че нещо, но нали уж срещу това се борим? Или се борим за привилегии? 

Begemot
снимка на Begemot

То си е дискриминация по полов признак - дали ще е наречеш позитивна, негативна или нещо друго - дискриминация си е. Доскоро и такъв термин използуваха в САЩ - позитивна дискриминация / Т е квоти - за черни, за ЛГТБ, за мигранти, за някви всякви...Ами и ние имахме квоти за деца на АБФК, ако някой помни абревиатурата, режимът не прокопса от това.

hill
Правилна стъпка. Така трябва да бъде и в семействата. Безобразие е сега, две деца-момчета. Едното е излишно. Трябва да са момче и момиче.
доктор Гилотен

Чл. 6. 
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Някой уж са за върховенство на закона....

Влез или се регистрирай за да коментираш