facebook
twitter

Чужбина

Британският парламент отхвърли предсрочен вот

202
ЕПА/БГНЕС
Британци протестираха срещу Брекзит пред парламента в Лондон, докато депутатите провеждаха последното си заседание преди принудителната 5-седмична ваканция.

Британските депутати отхвърлиха за втори път искането на премиера Борис Джонсън за провеждане на предсрочни избори в Обединеното кралство на 15 октомври, предаде Би Би Си. За провеждането на избори бяха необходими две трети от общо 650 гласа в Камарата на общините, но искането на Джонсън бе подкрепено само от 293 депутати, 46 гласуваха против, а останалите се въздържаха. Депутатите от опозицията отказват да подкрепят извънредни избори, преди да бъде приложен законът за блокиране на Брекзит без сделка. Той задължава Борис Джонсън да иска отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., освен ако напускането на ЕС със или без сделка не бъде изрично одобрено от депутатите до 19 октомври. Премиерът обаче отказва да направи това въпреки заплахата от съдебни действия. Веднага след вота парламентът излезе в принудителна ваканция за 5 седмици по искане на Борис Джонсън и с одобрението на кралица Елизабет Втора. 

На Острова вече тече подготовка на планове за излизане на Великобритания без споразумение. Предвижда се хората, които пътуват от Обединеното кралство към страните от ЕС, да могат да пазаруват отново в безмитни магазини, съобщи британското Министерство на финансите.

НЕВОЛИ

Българка, която е общински съветник в Южен Оксфордшър, е получила отказ на молбата си за уседналост на Острова, писа в. "Мирър". Британските власти въведоха изискване за такъв статут за граждани на ЕС заради Брекзит. Магдалена Филипова-Ривърс живее във Великобритания от 19 г., омъжена е за британски граждани и семейството има 2 деца. Въпреки че е завършила висше образование на Острова и след това работи там, молбата на Филипова-Ривърс е отхвърлена от Министерството на вътрешните работи с обяснението, че не е предоставила достатъчно документи за последните 5 години. 

Все още няма коментари

Още

Лондон очаква масови безредици след Брекзит

12.09.2019

1023 8
Меркел: Все още имаме всички шансове за контролиран Брекзит

12.09.2019

247 3
Върховният съд ще реши съдбата на британския парламент

12.09.2019

505

Влез или се регистрирай за да коментираш

×