Quantcast
Бразилският сенат обвини президента Болсонаро в масово убийство | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Бразилският сенат обвини президента Болсонаро в масово убийство

1 533
 БГНЕС
Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро трябва да бъде обвинен в убийство заради приноса му за огромния брой починали от Covid-19  в страната, се казва в разследване на бразилския сенат. Документът от 1078 страници разказва за опустошителните резултати от отричането на заразата, заради която повече от 600 000 бразилци са загубили живота си. Президентът отхвърли разследването като политически мотивирано.

''Умишленото и съзнателно'' решение на Болсонаро да забави закупуването на ваксини срещу Covid-19 е осъдило хиляди на ранна смърт, се твърди в доклада. Той е плод на шестмесечно разследване на епидемията в южноамериканската държава, която започна през февруари 2020 г. и върху която едва сега беше постигнат контрл благодарение на усилията на международната обществена здравна служба. Докладът обвинява крайнодесния лидер на Бразилия в общо 11 престъпления, включително престъпления срещу човечеството заради популяризирането на неефективни средства за защита от Covid-19, като например лекарството против малария хидроксихлорохин.

Най-сериозното твърдение е, че игнорирането на офертите на производителите на ваксини през първата година от епидемията в Бразилия се равнява на убийство. ''Въпреки всички предлагани ваксини, федералното правителство избра да не купи нищо, решение, противоречащо на всички научни изследвания, които демонстрираха безопасността и ефективността на ваксините, и против съветите на всички епидемиолози, които ежедневно заявяват, че само ваксинацията ще спаси човешки животи. Решението да не се доставят ваксини между месеците юли 2020 г. и  януари 2021 г., което нямаше никаква техническа или научна обосновка, в крайна сметка отне живота на хиляди бразилци''.

Малко вероятно е Болсонаро, който наближава края на третата си година на власт, да бъде изправен пред съда, поне докато остава на президентския пост, пише в. ''Гаридън''. Много експерти смятат, че разследването е нанесло сериозни и трайни щети на репутацията на политик, който планира да се кандидатира за преизбиране през следващата година.

Миналата седмица австрийски защитници на екологичното правосъдие Allrise подадоха официална жалба в Международния наказателен съд в Хага. Те поискаха съдебни производства срещу Болсонаро и неговата администрация за действия, "пряко свързани с негативните последици от изменението на климата по света". Жалбата обвинява бразилския лидер в провеждането на широко разпространена кампания, водеща до убийството на защитници на околната среда и в застрашаване на световното население чрез емисии, причинени от обезлесяването. 

Още

Сърбия докосна 1/8-финалите, но накрая се размина

02.12.2022

1180
Фантастичен гол украси летящия старт на Бразилия

24.11.2022

3017
Тръмпистът Болсонаро оспорва изборните резултати в Бразилия

23.11.2022

280