Quantcast

Медия без
политическа реклама

Беларус не прие посланика на САЩ

Ходът идва след като САЩ, Великобритания и Канада постановиха нови санкции в опит да засилят натиска върху авторитарния режим на Александър Лукашенко

12 Авг. 2021
EPA/BGNES
Александър Лукашенко

Беларус отмени съгласието си за назначаването на Джули Фишър за посланик на САЩ в страната и поиска от Вашингтон да намали персонала на посолството си в Минск до петима души, като това трябва да влезе в сила от 1 септември, съобщи беларуското външно министерство, предаде Politico.

Този ход дойде след като САЩ, Великобритания и Канада наложиха нови търговски, финансови и авиационни санкции на Беларус в понеделник, в опит да засилят натиска върху режима на авторитарния лидер на страната Александър Лукашенко. Санкциите бяха обявени на първата годишнина от оспорваните президентски избори, при които Лукашенко бе преизбран и започна репресии срещу активистите за демокрация и независимата преса.

"Арогантните и откровено враждебни действия на американската страна ни принудиха да отменим издаденото по-рано съгласие на Република Беларус за назначаването на Дж. Фишър за посланик на САЩ у нас", каза говорителят на външното министерство на Беларус Анатолий Глаз, добавяйки, че Минск ''е загубил доверие в настоящата администрация на САЩ''.

Глаз отговори на въпрос пред РИА Новости, цитиран от Politico, че ''на фона на действията на Вашингтон за намаляване на сътрудничеството във всички сфери и икономическото задушаване на страната ни, ние не виждаме смисъл от присъствието на толкова много персонал в американската дипломатическа мисия в Беларус".

В отговор на този ход посолството на САЩ в Беларус отбеляза в изявление, че ''отговорността за влошаването на отношенията между САЩ и Беларус изцяло пада върху режима на Лукашенко''.

Фишър, която бе номинирана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2020 г., е първият посланик на САЩ в Беларус от 2008 г. Макар Сенатът да потвърди номинацията си през декември, тя не успя да заеме поста, тъй като Беларус блокира влизането ѝ в страната.

В годишнината от преизбирането на Александър Лукашенко за президент на Беларус Великобритания наложи санкции на страната, за да спре опитите на неговия режим да ''смаже демокрацията и да наруши правата на човека'', предава Sky News.

 

Още по темата