Медия без
политическа реклама

Анкара се обиди на Макрон за обвинения в империализъм

В Турция смятат, че Франция трябва да приеме собственото си колониално минало, а не да вини за това други държави

27 Авг. 2022
Емаюел Макрон
ЕПА/БГНЕС
Емаюел Макрон

Турското външно министерство реагира остро на изказване на френския президент Еманюел Макрон по време на посещението му в Алжир, съобщи БТА. Там той е обвинил Турция, Китай и Русия в съвместни неоколониални и империалистически действия, насочени срещу Франция.

„В Турция, Русия и Китай има мрежи, осъществяващи активни неоколониални и империалистически програми, с които вършат подривна дейност срещу Франция. За тях има само един враг и това е Франция. И те се съюзяват срещу нея“, заявил е Макрон според турски медии.

Анкара смята, че “изказването на френския президент Макрон е скандално и е израз на изкривен манталитет”. 

„Повече от скандално и е недопустимо, че президентът на Франция Макрон забравя колониалното минало на страната си в Африка, особено в Алжир, опитва се да се освободи от колониалното си минало, като обвинява други страни, включително и нашата страна. Турция, която е сред стратегическите партньори на Африка, развива отношения както с Алжир, така и с другите страни на африканския континент ден след ден и тези отношения, които се основават на взаимно доверие и печеливши стратегии, ще продължат да се развиват”, обявява турската дипломатическа служба в специална декларация, цитирана от местната медия Хаберлер.

От турското МВнР призовават Париж „в най-кратко време да достигне зрелостта, с която да приеме своето колониално минало и да престане да обвинява за това други държави”.

Последвайте ни и в google news бутон