facebook
twitter

Чужбина

Анексията на Крим струва на Москва 150 млрд. долара

1171
https://rg.ru
Руският президент Владимир Путин поздравява служителите на Балаклавската ТЕЦ при откриването й в Крим.

За петте години от анексирането на Крим Русия е загубила над 150 милиарда долара и тази тенденция продължава, съобщи Блумбърг. Изданието отбелязва, че освен загубите от наложените санкции, Москва харчи огромни средства, за да строи на полуострова скъпи електроцентрали, мостове, инфраструктура. Брутният продукт на Русия в края на 2018 г. е отбелязал 10% спад в сравнение с 2013 г., като 5.6% от този спад се дължат на санкциите, 4.2% - на поевтиняването на петрола. Същевременно се отчита и промяна в обществените настроения в Русия по отношение на анексията на Крим. През м.г. 67% от руснаците все още са виждали от нея повече плюсове, отколкото минуси, докато в момента така мислят 39%. Други 39% са на мнение, че позитивните и негативните последици са поравно.

Руският президент Владимир Путин участва в понеделник в церемонията по откриване на две нови топлоелектрически централи в Крим, които трябва да решат проблема с електроснабдяването на полуострова. Крим беше свързан с енергийната система на Украйна до октомври 2015 г., когато далекопроводите от украинска страна бяха взривени. Оттогава електроснабдяването се извършва чрез енергиен мост през Керченския пролив. „18 март е важен ден за Севастопол, за Крим и за цялата страна. Преди 5 години бе повторното обединение на Крим с Русия. И още тогава разбирахме, че ни предстои мащабна работа. И днес тя върви по план, благодарение на нашите общи усилия тя носи значими резултати“, каза Путин в Севастопол. Той допълни, че с новите мощности Крим вече може и да изнася електроенергия. Програмата на Путин включваше също така срещи с представители на местната власт, обществеността и посещение на мемориалния комплекс „Малaхов кургaн“, посветен на отбраната на Севастопол през Кримската и Втората световна война.

 

ПОЗИЦИИ

 

По повод петата годишнина ЕС потвърди, че не признава анексирането на Крим от Русия. НАТО пък разпространи изявление, в което отново решително осъжда това действие и призова Москва да върне контрола над Крим на Украйна. Алиансът е дълбоко обезпокоени от нарушенията на човешките права, извършвани от руските де факто власти в Крим срещу украинците, кримските татари и представители на други местни общности. НАТО посочи, че обичайните отношения няма да се върнат, без Русия да предприеме промяна към ясни и конструктивни действия.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първият източноевропеец влезе в управлението на НАТО

18.10.2019

899 6
САЩ искат от НАТО санкции срещу Турция

16.10.2019

630 2
Ердоган намекна за намеса на НАТО заради Сирия

15.10.2019

1285 4

Коментари

ablepsia

загубила над 150 милиарда долара и тази тенденция продължава, съобщи Блумбърг

Ахъм, и гроздето - кисело!

Западняшки тъпанарщини!

Крим се върна в Русия след незаконностите Хрушчови и това няма как да е загуба за Русия. А че хохолите бяха зарязали полустрова да се разпада, е отделен въпрос - видях с очите си на  какво беше заприличал още в края на 90-те г. на ХХ в.

 

А  България и Ес-ес колко са загубили от пепелните асфалти на Хай Буй, мммм? Или когато загубите се "реализират"  от наши кучи синове, според грамата на онзи амбасадор, са инвестиции, а когато Русия инвестира за добруването на собствения си народ, е загуба?

Двойни аршини, наподобяващи гьобелсовите крокодилски сълзи за Полша!

 

ablepsia

Москва харчи огромни средства, за да строи на полуострова скъпи електроцентрали, мостове, инфраструктура.

 

Престъпеление бе, престъпление на кървавия  путински режим - инвестират и строят мостове и  модернизират взривените от укрофашагите електроцентали и водопроводи в собствената си държава, че се и гордеят с това, вместо да ги капиталовложат в сащисан шистак и несъществуващи ефки   - не ги й срам!

 

Смешен плач за хорските инвестиции в хорските земи!

 

 

А нашите медии услужливо и безсмислено препечатват ли, препечатват подобни нелепици...

ablepsia

извършвани от руските де факто власти в Крим

 

Де факто или де юре, мммм? А кви да са властите в Руската федерация? Зимбабвийски?

ablepsia

 Същевременно се отчита и промяна в обществените настроения в Русия

 

От кого се отчита - от левадите, от блумбъргите или от марсианците? 

И защо тази изсмукана от блумбъргските пръсти примитивна пропаганда, започваща още в заглавието, защото "анексия" на Крим  не е имало, трябваше да предшества дописката за празненствата по случай освобождаването на Крим от незаконната хохолска окупация, натресена на кримчани от хрушча?

Invisible

   Велика е Руската Империя.

   Може да си позволи да изхранва чеченци, абхазци, кримчани, донбасци, а скоро и молдованци.

   

TheBoss

Абе само с изхранването на руснаците нещо не се справя 😁

TheBoss

Престъпеление бе, престъпление на кървавия  путински режим - инвестират и строят мостове и  модернизират взривените от укрофашагите електроцентали и водопроводи в собствената си държава, че се и гордеят с това, вместо да ги капиталовложат в сащисан шистак и несъществуващи ефки   - не ги й срам!

 

Уникално !!! 😂😁

sega_reader

Заглавието на редакцията ли е ?

Анексия ?!?

Това международното право на нищо го направиха.

Памфуций
снимка на Памфуций

Крим се върна в Русия след незаконностите Хрушчови и това няма как да е загуба за Русия. А че хохолите бяха зарязали полустрова да се разпада, е отделен въпрос - видях с очите си на  какво беше заприличал още в края на 90-те г. на ХХ в.

Ти в руската провинция "в края на 90те" била ли си, особено след срива 98 г.? Да речем в Краснодар или Ростов на Дон? Аз не съм бил, но пък ми показваха снимки. Сравнявах ги с мизерията в Псков, който тъкмо бях посетил и пак снимките ме потресоха.

Душко

Это кьде са отишли БАКШИШИТЕ НИ ! За някакви си мостове и ВЕЦ и ТЕЦ !

Казуса
снимка на Казуса

Путин строи ново летище в Симферопол, два нови ТЕЦ-а, които почват да изнасят ток за Краснодарския край, магистрала през целия Крим, мост от Керч за Таман, "Артек" стана най-модерен детски лагер...

И като си помисля колко малко строи Бойко и си викам: Браво, че имаме такъв водач, който ни струва толкова малко! Да живей!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×