Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американският конгрес започна разследване за произхода на Covid-19

09 Март 2023
Pixabay

Комисия в американския Конгрес започна разследване за произхода на Covid-19. Първото изслушване се проведе вчера във Вашингтон, съобщи Би Би Си. 

Панелът на Камарата на представителите, който се състои от девет републиканци и седем демократи, заяви, че има за цел да не превръща казуса в политически. Това обаче може да се окаже трудно предвид факта, че съществуват редица разделителни линии. Някои от членовете на комисията например се противопоставиха на включването на свидетеля Никълъс Уейд, тъй като е написал книга за расите и генетиката, одобрена от лидер на ''Ку-клукс-клан''. Уейд беше защитен от бившия директор на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията д-р Робърт Редфийлд. Той заяви, че Уейд е "изключителен автор в областта на науката".

Редфийлд изрази мнение, че не е научно правдоподобно ковид вируса да има ествствен произход. Той твърди, че е бил ''отстранен'' още в началото на пандемията и изключен от срещите, тъй като възгледите му не били в съответствие с други големи учени като д-р Фаучи, който де факто беше лицето, което ръководеше отговора на пандемията в САЩ.

По време на свидетелските си показания Редфийлд разви теорията си за изследвания за усилване на функцията на вирусите, при които вирусите се манипулират, за да станат по-заразни в лабораторни среди. Той каза, че американските агенции вероятно са финансирали подобно изследване в института в Ухан.

Миналата седмица директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че вероятният произход на вируса е именно лабораторно изтичане. В отговор на това много учени, които са изследвали вируса, казаха, че няма нови научни доказателства, сочещи към изтичане в лаборатория. Естественият произход все още е по-вероятната теория, каза професор Дейвид Робъртсън, ръководител на вирусната геномика и биоинформатика в университета в Глазгоу.

 

 

 

Ключови думи:

ковид, Covid-10, САЩ

Още по темата