Медия без
политическа реклама

Албания става мигрантски приют от благодарност към Италия

Парламентът в Тирана обсъжда законопроект за настаняване на нежелани от Рим морски пришълци

16 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Еди Рама и Джорджа Мелони си разменят папките с подписаното споразумение на 6 ноември 2023 г.

Албания се е съгласила да стане мигрантски център от благодарност към Италия, която през 1991 г. посрещна хиляди албанци, бягащи от бедността след падането на комунизма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Албанското правителство представи вчера проектозакон във връзка със споразумението с Италия за съвместно разглеждане на молби за убежище от мигранти, пристигащи в Италия по море.

По-рано този месец албанският министър-председател Еди Рама и италианската му колежка Джорджа Мелони подписаха петгодишно споразумение, с което Албания се съгласи временно да приема до 36 000 мигранти годишно, докато Рим разглежда по бърза процедура молбите им за убежище в Италия.

Албанският проектозакон ще бъде обсъден и гласуван в 140-местния парламент, където управляващата Социалистическа партия на Еди Рама има 74 места. Няма информация кога ще бъде гласуването в парламента.

Албанската опозиция е против този план, докато албанците са разделени в мнението си. Европейската комисия поиска повече подробности. Споразумението бе критикувано от правозащитни организации и други групи и може да се обърне срещу Албания, която се стреми към членство в Европейския съюз, отбелязва АП. Левите опозиционни партии в Италия също протестират срещу споразумението.

Италия се ангажира да плати за изграждането на два центъра за мигранти, в които могат да бъдат настанени до 3000 души. Мелони отбеляза, че очаква те да започнат да функционират през пролетта на следващата година.

Албания предлага две съоръжения, включително пристанището Шънджин, което е туристическа дестинация на около 75 километра южно от столицата Тирана. Тези, които ще бъдат депортирани, ще бъдат изпращани до Джадър, в близост до Шънджин, в бивше военно летище. Албания ще осигури външна охрана на двата центъра, които ще бъдат под италианска юрисдикция.

Италия се готви да изведе мигрантите, чиито молби за международна закрила са били отхвърлени, но в споразумението не се посочва как те ще бъдат репатрирани, което често представлява дълъг и труден процес. В споразумението не се посочва дали мигрантите ще бъдат определяни на италианска земя за прехвърляне в Албания, или процедурата ще се извършва още докато са в морето, откъдето идват чрез примитивни плавателни съдове от африканския бряг.

Ключови думи:

Албания, Италия, мигранти

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?