Медия без
политическа реклама

Албания прие да стане мигрантски буфер на Италия

Рим се разтоварва от пришълци чрез центрове за временно настаняване на албанска земя

07 Ноем. 2023
Еди Рама и Джорджа Мелони след подписването на споразумението
ЕПА/БГНЕС
Еди Рама и Джорджа Мелони след подписването на споразумението

Премиерите на Албания и Италия Еди Рама и Джорджа Мелони подписаха протокол между правителствата на двете страни за засилване на сътрудничеството в областта на миграцията, предаде агенция АТА, цитирана от БТА.

Рама, който е на работно посещение в Рим, изтъкна историческите, културните и емоционалните връзки между Албания и Италия. На съвместна пресконференция с Мелони той подчерта, че макар Албания все още да не е членка на Европейския съюз, "ние сме в Европа, ние сме европейска страна". Той изрази благодарност към Италия, италианския народ и институциите на Италия за оказваната подкрепа.

Агенция АНСА цитира източници от кабинета на Мелони, които определят постигнатото с Албания споразумение за управление на миграционните потоци като "историческа" сделка. "Това е първото споразумение от този тип, историческо споразумение не само за Италия, но и за целия ЕС", отбелязват източниците. 

Споразумението предвижда под юрисдикцията на Италия на територията на Албания да бъдат създадени центрове за работа с нелегалните мигранти, които в първоначалния етап ще могат да приемат до 3000 души, уточни Мелони на пресконференцията с Еди Рама. 

"Масовата нелегална миграция е явление, с което страните членки на ЕС не могат да справят поединично, и сътрудничеството между страните от ЕС и държави, които не са влезли в ЕС, може да бъде решаващо", посочи италианската премиерка.

Мелони уточни, че се очаква центровете да бъдат открити през пролетта на 2024 г. и че италианското правителство се надява след това да бъде увеличен капацитетът и да се обработват 36 000 мигранти годишно.

„Те (мигрантите) ще остават в тези центрове за времето, необходимо за бързо обработване на молбите за убежище и, ако е необходимо за репатриране“, каза тя.

Източник от нейния кабинет каза, че споразумението ще се прилага само за мигранти, спасени в морето от италианската брегова охрана, а не от благотворителни организации. Същият източник отрече Италия да плаща на Албания за създаването на центровете.

Над 145 000 души са достигнали Италия по море тази година спрямо около 88 000 през същия период на 2022 г.

Коментирайки подписаното споразумение за сътрудничество в областта на миграцията, Рама каза, че "този протокол за сътрудничество е резултат от дълго обсъждане, за да се справим добре". 

Джорджа Мелони каза, че въпреки че Албания е страна кандидатка за членство в ЕС, тя се държи като действителна членка на съюза. Тя добави, че Италия остава един от основните поддръжници на членството на Албания в ЕС.

"Много съм доволна от работата, която свършихме с моя приятел Еди Рама. Албания е кандидатка за присъединяване към ЕС, но Албания се държи и има подход като на действителна членка на ЕС (...) Вярвам, че Западните Балкани са европейско пространство и от самото начало ние подкрепяхме включването им в ЕС. На базата на това сътрудничество може да се родят и други инициативи. Това може да бъде нова страница на стратегическо сътрудничество", посочи още Мелони.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия, Албания, мигранти

Още по темата