Quantcast

Медия без
политическа реклама

60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Китайци чакат влак на гарата в Пекин тази сутрин.

Само за пет седмици - между 8 декември 2022 г. и 12 януари 2023 г., в Китай има 59 938 смъртни случая, свързани с COVID-19. Това обявиха официално здравните власти на страната. 5503 от тези смъртни случаи са директно свързани с дихателна недостатъчност в резултат на коронавирусна инфекция, обяви Дзяо Яхуей от Националната здравна комисия. В тази статистика влизат само починалите в болница, т.е. реалните числа вероятно са доста по-големи.

Днешното признание е безпрецедентно. Китай беше силно критикуван в последните седмици за ненадеждността на данните, които събира за вълната от COVID-19, заляла страната след прекратяването на политиката за нулев ковид. Властите в Пекин използват много тясна дефиниция на смърт, причинена от COVID-19. Официално това са само случаи, които се дължат на дихателна недостатъчност в резултат на ковид инфекция. Затова и официалните жертви до днешното изявление бяха около 5200 души. Дори при тази тясна дефиниция обаче днес става ясно, че за пет седмици починалите са се удвоили до над 10 000 души.

След три години драконовски ограничения, затворени граници и редовен локдаун, преди месец властите в Китай премахнаха всички ограничения, а от 8 януари отвориха и границите. Здравните експерти твърдят, че вълната е преминала пика си и започва да се успокоява. По света обаче китайските туристи се приемат и с облекчение - те са огромен фактор за туризма в Азия, и с тревога, че могат да доведат до нова вълна на пандемията и извън Китай.

Ключови думи:

COVID-19, Китай, ковид, пандемия

Още по темата