Quantcast

Медия без
политическа реклама

3 млн. хектара гори в Русия са в пламъци

Над 700 000 души молят с петиция властите огънят да бъде потушен

01 Авг. 2019
Туитър
Горящите в Русия 3 млн. хектара горски масиви се равняват на територията на Белгия.

Около 3 милиона хектара горски масиви в Русия са обхванати с пламъци, съобщиха местните медии. Над 300 пожара бушуват в страната, като голяма част от тях са в Сибир, на територията на Иркутска област и в  Красноярския край. В пет руски района е въведено извънредно положение. Огънят, предизвикан от нетипичните горещини и температури от над 30 градуса по Целзий, обхвана огромни райони в Якутия, Красноярск и Иркутск. Пожарите се разпространяват от силните ветрове, обясняват от Руското федерално управление за горите. Всяка година в отдалечени райони на Сибир избухват горски пожари. Властите понякога предпочитат да ги оставят да горят, тъй като те са в изолирани зони и не застрашават населението. Тази година обаче мащабите им са много големи и еколозите ги определят като екокатастрофа.

Задушливият дим от пожарите, които бушуват в последните седмици, достигнаха до стотина населени места, сред които и до по-големи градове в Томска, Алтайска, Челябинска област и района, в който се намира Екатеринбург. Работата на летищата там е нарушена. Населението се оплаква от дима. Хората трудно дишат, имат световъртежи, а има случаи и на припаднали по улицата. Над 700 000 руски граждани са се подписали под петиция с призив към властите да положат повече усилия в борбата с горските пожари. Петицията е пусната онлайн от еколог от сибирския град Томск. Тя призовава властите да предприемат по-решителни действия в борбата с пожарите и да обявят извънредно положение в целия Сибир. 

Руският премиер Дмитрий Медведев поръча на министъра на природните ресурси и на екологията Дмитрий Кобилкин да отиде в Красноярск, за да проконтролира на място ситуацията с горските пожари, предаде ТАСС. 

Димът от мащабните горски пожари в Сибир достигна Монголия и предизвика безпокойството на местните власти, предаде ТАСС. Пушекът е обхванал северната част на страната още в понеделник, а вчера вечерта е стигнал до столицата Улан Батор, в която живеят около 1.5 млн. души.

 

КАРЕ - РИСКОВЕ

Освен преките последствия върху здравето на населението еколозите предупреждават, че горските пожари може да ускорят глобалното затопляне. Според руското представителство на неправителствената организация "Грийнпийс" 12 милиона хектара са изгорели тази година в Сибир. Това е довело до освобождаването на въглероден двуокис, а заради огромния брой унищожени дървета той няма да може да се абсорбира дълго време. Саждите пък падат върху леда или снега, разтапят го или го потъмняват, което намалява способността на неговата повърхност да отразява топлината, предупреждават от Световната метеорологична организация.

 

 

Още по темата